Θέρισμα στην πρώτη φυτεία κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης
Δεκάδες άτομα από όλη την Κύπρο, αναγνώστες της σελίδας «medical cannabis-ιατρική κάνναβη» στο facebook, της Μαρίας Α., από τη Λευκωσία, ή συγγενείς χρόνιων ασθενών όπως καρκινοπαθών, ανταποκρίθηκαν σήμερα στην πρόσκλησή της και τη βοήθησαν εθελοντικά να θερίσει την πρώτη φυτεία κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στο νησί!
 
Από τη διαδικασία, αποκλείστηκαν οι πολιτικοί, σύμφωνα με την επιθυμία των καλλιεργητών. Η φυτεία, που καλλιεργήθηκε από τον περασμένο Μάιο, με τη βοήθεια του γεωργού Σόλωνα Γρηγορίου, βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, νεκρή ζώνη,  σε οικογενειακή έκταση γης τριών δεκαρίων, δίπλα στην κατεχόμενη Αυλώνα, από την οποία καταγόταν ο παππούς της Μαρίας.
 
Παρόντες στον θερισμό, ήταν και δύο μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυλώνας, οι γεωργοί Διονύσης Στεφάνου και Ανδρέας Μηνά, που δήλωσαν ενθουσιασμένοι, γιατί όπως ανέφεραν στο Sigmalive, πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, είδαν τόσους πολλούς νέους, να ασχολούνται σε χωράφι με το θερισμό! Οι δύο άντρες πάντως, ζήτησαν πολλές πληροφορίες και ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στο νησί.
 
 
 
Μια σημαντική μέρα για την Κύπρο
 
Όπως επεσήμανε η Μαρία Α., «η κάνναβη που θερίστηκε, δεν καπνίζεται. Πρόκειται για ποικιλία futura 75, που κάνει πολλά σπόρια, ψηλό καλάμι (φτάνει τα 4.50 μέτρα) και ακόμη και στην όψη, διαφέρει από την ιατρική κάνναβη. Αυτή η φυτεία, δεν έχει καμιά σχέση με τη φαρμακευτική κάνναβη, όπου αναφέρεται η σελίδα μας. Ενδεχόμενη καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο από τους γεωργούς μας, εκτός όλων των άλλων, θα έχει πιστεύω πολλά οικονομικά οφέλη για την κυπριακή γεωργία και τον τόπο. Αυτή η φυτεία, είναι δώρο από τους ασθενείς που χρειάζονται το λάδι κάνναβης, σε όλους τους Κυπρίους που στηρίζουν και συμπαραστέκονται στον αγώνα μας».
 
Η νεαρή γυναίκα, θα πάρει σύντομα εκταρική επιδότηση για τη φυτεία της, από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), αφού η επιδότηση τέτοιας  καλλιέργειας, αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε στο Sigmalive ότι προχώρησε στην καλλιέργειά της, αφού γνώριζε ότι είναι νόμιμη, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κράτος και το κυπριακό κοινό, για την ανάγκη νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. «Αυτή είναι σημαντική μέρα για την Κύπρο», πρόσθεσε. «Με συγκινεί που αυτοί οι άνθρωποι, σε περίοδο διακοπών, σηκώθηκαν χαράματα, κυριακάτικα και ήρθαν εδώ από όλες τις πόλεις, την Πάφο, τη Λεμεσό, την ελεύθερη Αμμόχωστο, για να βοηθήσουν στο θερισμό και να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

 
Εργασία με αφόρητη ζέστη

«Οπλισμένοι» με ψαλίδια κλαδέματος και μπουκάλες με νερό, όπως υποδείκνυε η δημόσια πρόσκληση, οι εθελοντές μαζεύτηκαν από τις 7 το πρωί στο Μακάρειο στάδιο και από εκεί, με προπορευόμενη τη Μαρία Α., πήγαν με τα αυτοκίνητά τους στη φυτεία, σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων από τη Λευκωσία. Η εμφάνισή τους στο συγκεκριμένο σημείο, έθεσε σε κινητοποίηση τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, αλλά οι Οηέδες που έσπευσαν στη φυτεία, περιορίστηκαν να παρακολουθήσουν το θερισμό, χωρίς να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο. Οι εθελοντές εργάστηκαν ευσυνείδητα και με πολύ κέφι, για αρκετές ώρες μέσα στην αφόρητη ζέστη και ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή. Η θερισμένη κάνναβη φορτώθηκε σε αυτοκίνητα και μεταφέρθηκε στην αυλή του σπιτιού της, στη Λευκωσία. Τοποθετήθηκε σε μορφή θημωνιάς, που επιτρέπει τον καλό αερισμό της, και θα αφεθεί στον ήλιο για 15-20 μέρες. Στη συνέχεια θα γίνει η συγκομιδή των σπόρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, ή σε ζωοτροφές, ενώ από τα καλάμια της κάνναβης, μπορούν να κατασκευαστούν τούβλα για κτίσιμο τοίχων, με επιδότηση μάλιστα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
 
Ζήτησε συνοδεία της Αστυνομίας
 
Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Α., ζήτησε να μεταφερθεί η θερισμένη κάνναβη, στο  σπίτι της στη Λευκωσία, με τη συνοδεία αυτοκινήτων της Αστυνομίας. Μας είπε σχετικά: «Έχω μιλήσει για το θέμα με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ και έχω ζητήσει τη συνοδεία της Αστυνομίας, για να πάρω τα φυτά στη Λευκωσία. Αντιλαμβάνεστε, ότι αν έφευγα από το χωράφι, με ένα φορτηγό φορτωμένο με κάνναβη, θα με σταματούσαν όλα τα περιπολικά στο δρόμο! Ευχαριστώ πάντως για την θετική ανταπόκριση της Αστυνομίας…Βλέπετε, σιγά σιγά ξεπερνιούνται τα ταμπού... Το κυριότερο είναι να μπορείς να έχεις μια ώριμη αντιμετώπιση και σοβαρότητα στο θέμα. Νομίζω ότι οι Αρχές, έχουν καταλάβει ότι αυτοί που ασχολούνται με τη σελίδα μας και ζητούν τη φαρμακευτική κάνναβη, είναι υπεύθυνοι άνθρωποι και το απέδειξαν σήμερα, που ήρθαν για το θερισμό και εργάστηκαν χωρίς να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα σε κανέναν».
 
 
πηγη sigmalive.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις