Γιατί μειώνονται οι βιολογικές καλλιέργειες:

Τα πενιχρά επίπεδα κέρδους υποχρεώνουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις βιολογικές καλλιέργειες, παρά τις ενδείξεις αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα βρετανικής εταιρίας ερευνών.

Μετά από τέσσερα χρόνια με πτωτικές πωλήσεις κατά την διάρκεια της ύφεσης, η οικονομική ανάκαμψη είναι πλέον εμφανής στην αγορά, όπου οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν 3% το 2013, σύμφωνα με την Soil Association.

Όμως παρά την αυξημένη ζήτηση, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και τα ισχύοντα επίπεδα τιμής πώλησης παραγωγού, έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση στον αριθμό των αγροτών και κτηνοτρόφων που θέλουν να ασχοληθούν με τον οργανικό κλάδο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο αριθμός των ασχολούμενων με την καλλιέργεια και μεταποίηση βιολογικών προϊόντων μειώθηκε 6% το 2013.

Επίσης παρατηρήθηκε πτώση 24% στα νέα χωράφια που τελούν υπό την διετή διαδικασία πιστοποίησής τους ως βιολογικά. Συνολικά πλέον, μόνο το 3,6% της καλλιεργήσιμης γης στην Βρετανία χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η επιβράδυνση της παραγωγής σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για υψηλότερη ζήτηση, σημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα βρετανικά βιολογικά προϊόντα με εισαγόμενα είδη –ειδικά καθώς η διεθνής παραγωγή βιολογικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται.

Η μεγάλη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, ώθησε τις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στα 1,8 δισ. στερλίνες το 2013 με αύξηση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της φετινής χρονιάς, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί 2,5% σε σύγκριση με πτώση 3,2% στις πωλήσεις συνολικά φρέσκων προϊόντων.

Πάντως οι Βρετανοί καταναλωτές είναι πιθανό να αποφύγουν να αγοράσουν εισαγόμενα φρέσκα προϊόντα, δεδομένου ότι το 30% της πελατείας δηλώνουν ότι προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, που εστιάζονται κυρίως την εγχώρια αγορά τους.

Οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων ευνοήθηκαν από το περσινό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, τονίζει η Soil Association.

Πάντως σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Organic Research Centre, το ένα τρίτο των παραγωγών βιολογικού χοιρινού και κατσικίσιου κρέατος, δηλώνουν ότι οι τιμές πώλησης παραγωγού, σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκείς για να συντηρήσουν την βιοολογική παραγωγή.

 
ΠΗΓΗ: FT.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις