Συμπράξεις ΕΕ-Βιομηχανίας: 1 δισ. ευρώ σε σχέδια τόνωσης της καινοτομίας

Ερευνητικές συμπράξεις μεταξύ της ΕΕ, του ιδιωτικού τομέα και των κρατών μελών προκήρυξαν τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για σχέδια και εταίρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος κύκλος χρηματοδότησης, αποτελούμενος από δημόσιους πόρους ύψους 1,13 δισ. ευρώ και αντίστοιχα κεφάλαια από τους ιδιώτες εταίρους, θα διατεθεί σε σχέδια που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών καθώς και στην τόνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τα σχέδια αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, νέες θεραπευτικές αγωγές για τον διαβήτη και τις ασθένειες των ματιών, καθώς και τη δημιουργία δεκάδων υδρογονοκίνητων οχημάτων και σταθμών ανεφοδιασμού σε υδρογόνο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σχετικά: «Μόνον αν συνεργαστούν τα καλύτερα μυαλά από τον πανεπιστημιακό χώρο, τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ, τα ερευνητικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις. Αυτός είναι ο στόχος των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα: συνένωση των δυνάμεων για να γίνει καλύτερη η ζωή των Ευρωπαίων, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Έχουμε δεσμευτεί να διαθέσουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά προτεραιότητα στην ανάκαμψη· οι συμπράξεις αυτές επιτελούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, με τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που θα συμπληρωθεί από τη βιομηχανία, στο πλαίσιο επταετούς δέσμης μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 22 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι συμπράξεις θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αποτελέσματα που καμία χώρα, επιχείρηση ή ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν μόνες τους.»

Η προκήρυξη των πρώτων προσκλήσεων πραγματοποιείται σχεδόν έναν χρόνο αφότου παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέση μέτρων

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις