Η Uniper ζητά αποζημίωση για την κατάργηση του ολλανδικού άνθρακα

Η Uniper απειλεί να μηνύσει την ολλανδική κυβέρνηση για ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2030, σε περίπτωση που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να έχουν ψυχρές επιπτώσεις στις φιλοδοξίες του κλίματος διεθνώς. 

Ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο θα αναγκάσει τη γερμανική εταιρεία ενέργειας να κλείσει το εργοστάσιο άνθρακα Maasvlakte 3, κοντά στο Ρότερνταμ, λιγότερο από 15 χρόνια μετά το άνοιγμα ή να το μετατρέψει σε διαφορετικό καύσιμο. Αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ολλανδίας κατά 49% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Η εταιρεία ζητά αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ βάσει της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT), ένα σύμφωνο που υπεγράφη τη δεκαετία του 1990 για την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ δυτικών και μετα-σοβιετικών χωρών.

Ο Uniper έγραψε στην κυβέρνηση στις 18 Δεκεμβρίου, ζητώντας έναν «φιλικό διακανονισμό» και θα μπορούσε να προσφύγει σε διαιτησία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση στην Ετ.Γ.Σ. της Uniper, που διεξήχθη σχεδόν την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος Αντρέας Σιέρενμπεκ δήλωσε: «Διατηρούμε νομικές δυνατότητες για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μετόχων. Πιστεύουμε ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα [Ολλανδία] στην τρέχουσα μορφή της δεν είναι κατάλληλη. " Αρνήθηκε να σχολιάσει το επίπεδο της ζητούμενης αποζημίωσης.

Είναι το πιο σαφές παράδειγμα μέχρι σήμερα μιας προοπτικής που έχει ασκήσει εδώ και καιρό νομικούς ακαδημαϊκούς: η προστασία των επενδυτών χρησιμοποιείται για την αντίσταση στη δράση του κλίματος ή την καθιστά ακριβότερη.

Συμφωνίες όπως το ECT διαθέτουν συστήματα διαιτησίας για να αποτρέψουν τις κυβερνήσεις από την κατάσχεση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Η Uniper υποστηρίζει ότι η αλλαγή στην ολλανδική πολιτική, με το ήμισυ της αξίας του εργοστασίου άνθρακα, ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση.

Εάν η Uniper κέρδισε ζημιές, θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο, δήλωσε ο Bart-Jaap Verbeek, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για Πολυεθνικές Εταιρείες (Somo) στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις