ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Αύγουστο 2021
ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Αύγουστο 2021

 Το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ καταδεικνύει ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην Ελλάδα. Ακόμη, σημειώθηκε βελτίωση σχεδόν για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιούλιο. Ειδικότερα, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (19,6%), μεταποίηση (5,2%), παροχή νερού (1,7%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία σημειώθηκε αύξηση στα φάρμακα (22,5%) και τα τρόφιμα (2,4%). Μείωση της παραγωγής καταγράφεται στα βασικά μέταλλα (-10,8% έναντι, ωστόσο, βελτίωσης 9,4% ένα χρόνο πριν).

Επίσης καταγράφεται αισθητή ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 22,1% τον Ιούνιο (y-o-y) και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σημαντική ήταν η ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 36,7% το β' τρίμηνο του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 30% στην ΕΕ. Καταγράφεται άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το β' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (+37,6%).

Αναφορικά με τις τάσεις στην ελληνική οικονομίας, ισχυρή ήταν η άνοδος του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2021, 16,2%, κατόπιν ύφεσης 2,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ρυθμός ανάκαμψης 6,3%. Καταγράφεται, αύξηση στο β' τρίμηνο μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13,8%).

Αισθητή ήταν η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο, η ισχυρότερη μείωση από τον Μάρτιο του 2020. Πάντως, ήπια ήταν η βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο ενώ υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις