Tο πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας θα υπάρξει:

-παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

-αποκατάσταση αντισυνταγματικά απολυμένων, όπως οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι πανεπιστημιακοί. Δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για:

-Αποσυμφόρηση δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές συμβούλων

-Μειώνεται ο στόλος των κυβερνητικών αυτοκινήτων. «Θα πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώ» τόνισε.

-Πώληση του ενός κυβερνητικού αεροσκάφους. Το παράδειγμα του λιτού βίου θα ξεκινήσει από εμάς.

-Θα ζητήσει να καταργηθεί το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας δεν έχουν τα μέσα να κινηθούν με δικό τους»

-Περιορισμό προσωπικού Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το υπουργικό συμβούλιο.

-Αντικατάσταση του πειθαρχικού των δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο πλαίσιο.

-Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια. Προωθείται άμεσα ρύθμιση.

-Μέτρα για την απλοποίηση διαδικασιών δημόσιας διοίκησης.

-Ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Ακόμη ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι:

-Θα κινητοποιηθεί άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν οι λίστες των φοροφυγάδων, (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχτενστάιν)

-Θα προχωρήσει ηπάταξη παράνομου εμπορίου καπνού.

-Θα υιοθετηθούν σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης από ενδοομιλικές συναλλαγές.

-Θα προχωρήσει σε έλεγχο νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων και προμηθευτών του δημοσίου.

-Μπαίνει τέλος στα θαλασσοδάνεια.

-Καταργούνται διατάξεις που δίνουν ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ.

-Προχωρά σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

-Επανασυστήνεται με νόμο την Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση από μηδενική βάση, με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος.

-Μπαίνει τέλος στα χαριστικά δάνεια στα ΜΜΕ και στους διαγωνισμοί για τη αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που λειτουργούν στη χώρα.

Φορολογικό σύστημα

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα θέσει τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα μοιράζει ισότιμα τα βάρη. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε:

-Ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις, μεταφέροντας το βάρος στα υψηλά εισοδήματα.

-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

-Καταγραφή περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του Περιουσιολογίου.

-Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015, αντικαθίσταται από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι πολίτες να ανταποκριθούν στην προσπάθεια και να καταβάλλουν το φόρο του 2014.

-Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού

-Αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους.

-Κάθε αλλαγή στο φορολογικό δίκαιο θα κωδικοποιείται άμεσα.

Νέα ρύθμιση οφειλών

Απαιτεί χρόνο, αλλά η ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το ίδιο άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο είναι στα 72 δισ. ευρώ. Είναι μια αιμορραγία που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες, τόνισε.

Για αυτό προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, υιοθετούμε τις 100 δόσεις.

Επίσης, σημείωσε, καταργούμε τη ρύθμιση που καθιστά διαρκές το αδίκημα της μη πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Εργασιακά εξήγγειλε:

- Αμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

-Επαναφορά των τριετιών

-Επανέρχεται το αυστηρό πλαίσιο προστασίας από τις μαζικές απολύσεις και η διαιτησία

-Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων. Ισος μισθός για ίση εργασία.

-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 ώστε να διασφαλιστεί η προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας.

Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που δεν θα κάνει είναι να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας για να χρηματοδοτεί το χρέος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι:

-Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές

-Δεν ξεπουλάμε τον εθνικό και ορυκτό μας πλούτο

Τράπεζες

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, υπάρχουν αναγκαίες παρεμβάσεις, οι εξής:

-Τροποποίηση νόμου για ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

-Αλλαγή μοντέλου λειτουργίας με τις τράπεζες να υλοποιούν ποσοτικούς στόχους.

-Ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που θα προστατεύει τους μη έχοντες και θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

-Μέχρι το σχετικό νομοθέτημα, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων σε μη εναρμονισμένα τραπεζικά συστήματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

Κοινωνικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ευθύνες για το PSI και το κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων. Εξήγγειλε τα εξής μέτρα:

-Δεν πρόκειται να εφαρμοστούν όσα αναφέρει το περιβόητο e-mail. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

-Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, το δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 700 ευρώ.

-Ίδρυση ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από αξιοποίηση εθνικού πλούτου. Από αυτό το ταμείο θα ενισχυθούν τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων.

Υγεία

Πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές του μνημονίου. Πρέπει να πάψει να υφίσταται ο αποκλεισμός των πολιτών από το σύστημα υγείας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων τη στήριξη δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Προτεραιότητα είναι επίσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες του δημοσίου.

Παιδεία

-Κατάργηση την επιλογή των θεμάτων κατά 50% από την περιβόητη τράπεζα θεμάτων.

-Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια ιδρύματος, καθώς ο θεσμός απέτυχε και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Εξωτερική πολιτική

Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων του λαού, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στόχος επίσης είναι η χώρα μας να προωθεί με τις γειτονικές χώρες την ειρηνική επίλυση των διαφορών και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Κατοχικό δάνειο

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. «Είναι χρέος μας απέναντι στην Ιστορία». Κομβικό ρόλο στη διεκδίκηση η νέα κυβέρνηση θα δώσει στην εθνική επιτροπή και τον Μανώλη Γλέζο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων και όλων των πτερύγων του συνταγματικού τόξου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από όλους τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις