Αποζημιώσεις στα μήλα, όπως στα ροδάκινα, λόγω ρωσικού εμπάργκο

«Θα προβείτε και πότε σε αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο κατ’ αντιστοιχία των αποζημιώσεων που δόθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς» ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει τα εξής:

«Το εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίποινα στα μέτρα που έλαβαν οι Βρυξέλλες λόγω της εμπλοκής της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, έπληξε και τους Έλληνες παραγωγούς. Με δημόσιες τοποθετήσεις μου, ερωτήσεις στη βουλή και σε επισκέψεις μου σε συνεταιρισμούς εξαγωγικού χαρακτήρα της Αγιάς και του Τυρνάβου, είχα εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στις εξαγωγές των προϊόντων μας και την κατάρρευση των τιμών εξαιτίας των ρωσικών αντιμέτρων.

Στις παρεμβάσεις μου επισήμανα την ανάγκη αποζημιώσεων από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως ύστατη λύση από εθνικούς πόρους μέσω ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Τελικώς, υπήρξαν αποζημιώσεις στα ροδάκινα που ήταν πρώιμη παραγωγή σε σχέση με τα μήλα. Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, στην οποία παράγεται σχεδόν το 40% της συνολικής παραγωγής μήλων στη χώρα αλλά και το 80% των πράσινων μήλων, υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες του εμπάργκο. Έτσι, σημαντικές ποσότητες μήλων παραμένουν ακόμη αδιάθετες στα ψυγεία. Αλλά και όσα μήλα διατέθηκαν μέχρι σήμερα πουλήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στην τεράστια ρωσική αγορά.

Εύλογα, λοιπόν, οι παραγωγοί μήλων, μετά τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς, αναμένουν να τύχουν και αυτοί ανάλογων αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο».     

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις