Ανακαλέστε τo νέο χαράτσι στις αγροτικές επιδοτήσεις!

Να ανακαλέσει το «νέο χαράτσι» που επέβαλε η κυβέρνηση σε αγρότες και κτηνοτρόφους με τη φορολόγηση των επιδοτήσεων για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, καλεί με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εντάσσεται στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη, προκειμένου να θέσουν τη «σκανδαλώδη κυβερνητική απόφαση» για φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων ταυτοχρόνως και παράλληλα στο Ευρωπαϊκό και στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ‘‘πρώτης φοράς Αριστερά’’, αφού έσπασε τους “κουμπαράδες” των αποθεματικών σε ταμεία και οργανισμούς, βάζει χέρι και στις αγροτικές επιδοτήσεις. Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων συνιστά το νέο ‘‘χαράτσι’’ που επιβάλλεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «το νέο χαράτσι της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από τη φορολογική επιβάρυνση 13% στις κοινοτικές ενισχύσεις που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, επιβάλλεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένη διότι πλήττει ευθέως το εισόδημα των αγροτών και την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ αναμφίβολα θα υπονομεύσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μάλιστα, οι γεωργοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι στυλοβάτες της παραγωγικής διαδικασίας παρέχοντας πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής, για τούτο και οι εξαγγελίες για παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα μοιάζουν επικοινωνιακές κορώνες χωρίς περιεχόμενο».

Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος, στην ερώτησή του, προτείνει στον κ. Βαρουφάκη, στην περίπτωση που δεν ανακαλέσει τελικά το «χαράτσι», τουλάχιστον να θεσπίσει «εξαιρέσεις, αντίστοιχες με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, στη φορολόγηση των ενισχύσεων που στοχεύουν στην αγροτική ανάπτυξη και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος, όπως είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, η εξισωτική αποζημίωση, τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης, το πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών κ.α».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις