Τρόικα και για την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

 

«Η αποκάλυψη της δημιουργίας άτυπης τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και τους αρνητικούς ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει με συναδέλφους του προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη. Ο Θεσσαλός πολιτικός ζητά να πληροφορηθεί «ποια είναι η πραγματική σκοπιμότητα της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κοινής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών για θέματα ΕΣΠΑ, ποιες οι αρμοδιότητές της, ποιος ο μηχανισμός χρηματοδότησής της, και ποιός ο σχεδιασμός για το σύστημα αξιολόγησης / κρίσεων του προσωπικού για τις θέσεις ευθύνης».

Αιτία κατάθεσης της ερώτησης υπήρξε ανακοίνωση στις 20 Μαΐου, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Κ. Κρέτσου, «για δημιουργία μιας Κοινής Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων και να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την διοικητική της ικανότητα. Θα στοχεύει -σύμφωνα με την ανακοίνωση- στην ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την αξιοποίηση των πόρων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020)».

Ωστόσο, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως 31/12/2014 δεν υπήρχε καθυστέρηση στην εφαρμογή και απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ο σχετικός δείκτης απορρόφησης ανερχόταν στο 88% και η χώρα ήταν μεταξύ των τριών πρώτων της ΕΕ στην εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων».

Δυστυχώς, όμως, «στον πέμπτο μήνα απραξίας της παρούσας κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή καθώς η υποχρηματοδότηση δυναμιτίζει τις προσπάθειες των προηγούμενων μηνών για έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013». Επιπλέον «για την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 υφίσταται αδράνεια». Ως εκ τούτου, «αυτή η κατάσταση οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει ειδική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ‘‘θεσμών’’ για να ‘‘υποστηρίξει’’, δηλαδή να καθοδηγεί και να ελέγχει τον σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιούνται με κοινοτικούς πόρους».

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις