Κ. Παπαναστασίου:για τις πιστώσεις ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Βλάχου σχετικά με τις πιστώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης

Αθήνα, σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.51΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 490/17-2-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις πιστώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης.

Σ’ αυτήν, αλλά και στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση του κ. Γεωργαντά, θα απαντήσει η αρμόδια Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Κύριε Βλάχε, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, με την επίκαιρη ερώτηση την οποία καταθέσαμε θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα το όλο θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. 

Γνωρίζετε κι εσείς ότι η αναστάτωση, ο σάλος που έχει δημιουργηθεί είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεν είναι μόνο το ότι κρατήθηκαν χρήματα που κανείς δεν κατάλαβε γιατί έπρεπε να γίνει έτσι. Το κυριότερο απ’ όλα θα έλεγα ότι είναι ότι δεν μπήκε κανείς στον κόπο από τη μεριά των υπευθύνων να ενημερώσει τους συμπολίτες μας που περίμεναν χρήματα. 

Γνωρίζετε ότι είχαμε επιστροφή του φόρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και όλο το 2014. Αυτό δεν πιστώθηκε σε λογαριασμούς ακατάσχετου που είχαν οι συμπολίτες μας. Επίσης, κρατήθηκαν οι δόσεις του διακανονισμού που είχαν κάνει αυτοί οι συμπολίτες. Βεβαίως, η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία πήγαν τα χρήματα, αντί να πάνε στον ακατάσχετο λογαριασμό, δεν ενημέρωσε τους πολίτες και κάποιοι έχουν και το θράσος να λένε «αν έχετε απορία, ελάτε εδώ να σας εξηγήσουμε».

Νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που με τόση υπομονή περίμεναν αυτή την επιστροφή, αυτά τα χρήματα όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι απλά ανάλγητη, αλλά αχαρακτήριστη.

Άκουσα και είδα κάποια δημοσιεύματα ότι αυτό το ποσό, αυτός ο Ειδικός Φόρος δεν ήταν επιδότηση κ.λπ. Θα έλεγα ότι αυτά κανείς δεν τα λέει καθαρά και υπεύθυνα και γι’ αυτό θέλω να τα συζητήσουμε. Αλλά αν δεν είναι επιδότηση επί του αγροτικού πετρελαίου αυτό, τι ακριβώς είναι; Το λέω αυτό γιατί εδώ χάνουν και την έννοια τους οι λέξεις. Εγώ θεωρώ ότι ήταν επιδότηση, γι’ αυτό και παίρνουν πίσω τα χρήματα του Ειδικού Φόρου. Αυτό πραγματικά γίνεται. 

Κυρία Υπουργέ, σήμερα σας δίνεται η ευκαιρία να απαντήσετε. Έχω εδώ και μια εφημερίδα, την «Ύπαιθρο Χώρα» που ασχολείται με τα αγροτικά θέματα, όπως θα ξέρετε, η οποία έχει αφιερώσει ολόκληρες σελίδες για το όλο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα πήρε πολύ μεγάλη έκταση. Η συμπεριφορά από τη μεριά της Κυβέρνησης και των αρμόδιων ΔΟΥ ήταν απαράδεκτη και αχαρακτήριστη, όπως είπα νωρίτερα. Σήμερα σας δίνεται η δυνατότητα να δώσετε πραγματικές εξηγήσεις και, αν μπορείτε, να διορθώσετε στο σύνολό του ή εν μέρει αυτό το λάθος που έγινε.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η Κυβέρνησή μας μέσα στην αναμφισβήτητα δύσκολη δημοσιονομική περίοδο που διανύουμε, καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες.

Σχετικά με την επιστροφή του οφειλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως καλά είπατε κι εσείς, κύριε Βλάχο, είναι μια οφειλή από το 2013-2014. Στο επόμενο διάστημα έρχεται και το 2015. 

Πραγματικά, για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με αριθμό 121/2015, σύμφωνα με το οποίο το επιστρεφόμενο ποσό συμψηφίζεται όχι μόνο με τις φορολογικές, τελωνειακές αλλά και με τις ασφαλιστικές οφειλές των δικαιούχων αγροτών. Σε συνέχεια της γνωμοδότησης αυτής υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία καθορίστηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέσω των απαιτούμενων συμψηφισμών, όπου απαιτείτο. 

Η υλοποίηση της εφαρμογής ολοκληρώθηκε με πολύ γρήγορες διαδικασίες παρ’ όλες τις τεχνικές δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του συστήματος συμψηφισμού, στοιχεία από ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΗΔΙΚΑ, TAXIS και ήδη έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά που αφορούν την β’ δόση του 2014 και το έτος 2015, δηλαδή χρήσεις 2013 και 2014. Άμεσα, όπως προείπα, θα καταβληθούν και το οφειλόμενα ποσά για το έτος 2016, χρήση 2015.

Σας περιγράφω τη διαδικασία σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές που καταρτίστηκαν και έχουν ως εξής. 

Πρώτον, έγινε αποστολή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΔΗΛΕΔ. Είναι η υπηρεσία της ανεξάρτητης αρχής πλέον. Δεν είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ανεξάρτητη αρχή. 

Δεύτερον, δημιουργία αρχείου από τη ΔΗΛΕΔ και υπολογισμός του αρχικού ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 

Τρίτον, συμψηφισμοί με τελωνειακά χρέη, προσδιορισμός του υπολοίπου. 

Τέταρτον, έλεγχος του αρχείου για οφειλές στις ΔΟΥ. Σ’ αυτή την περίπτωση αν το αρχικά προσδιοριζόμενο ποσό επιστροφής είναι μέχρι 1.500 ευρώ, γίνεται έλεγχος μόνο για βεβαιωμένα χρέη: ατομικά, συνυποχρέωσης, συνυπευθυνότητας, διαφορετικά γίνεται έλεγχος αντίστοιχος του αποδεικτικού ενημερότητας. 

Αν δεν υπάρχουν οφειλές, για επιστροφές μέχρι 1.500 ευρώ ή είναι φορολογικά ενήμερος, αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές προς ΗΔΙΚΑ. 

Αν υπάρχουν οφειλές και είναι μόνο ατομικές, γίνεται κεντρικά συμψηφισμός και τυχόν εναπομείναντα υπόλοιπα αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές στην ΗΔΙΚΑ. 

Αν υπάρχουν οφειλές και ο συμψηφισμός δεν γίνεται να γίνει κεντρικά λόγω ιδιαίτερης και μεγάλης περιπτωσιολογίας –έχουμε περιπτώσεις αποβιώσαντος με επιστροφή μεγαλύτερη του χρέους, κατάσταση πτώχευσης, συμψηφισμένα χρέη κλπ- το ποσό εξ ολοκλήρου αποστέλλεται στη ΔΟΥ, προκειμένου αυτή να διενεργήσει τυχόν συμψηφισμούς, έλεγχο ασφαλιστικών οφειλών και σε περίπτωση υπολοίπου να το αποδώσει στον δικαιούχο.

Πέμπτον, το αρχείο που στέλνεται από την ΔΗΛΕΠ στην ΗΔΙΚΑ επιστρέφει ενημερωμένο μετά τους συμψηφισμούς στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης από τη δεύτερη, ώστε τυχόν υπόλοιπα να αποδοθούν στους δικαιούχους. 

Συνοψίζοντας, η αρμόδια υπηρεσία της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συμψηφίζει με τελωνειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει απ’ αυτή, αποστέλλεται στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να συνεχίσουν την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία. 

Έχουν σταλεί οδηγίες προς όλες τις εφορίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των φορολογουμένων και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των οφειλόμενων ποσών. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Βλάχο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Λέει ένας συμπολίτης μας, κυρία Υπουργέ: «Περίμενα να πιστωθεί στον λογαριασμό μου η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου. Αντ’ αυτού βρέθηκε στη ΔΟΥ. Από τη στιγμή που το χρέος μου στην εφορία είναι εδώ και έναν χρόνο ρυθμισμένο με τον νόμο των εκατό δόσεων και η μηνιαία οφειλή μου είναι 35 ευρώ και πληρώνεται πάντα με συνέπεια, έχει το δικαίωμα να μου παρακρατεί το ποσό αυτό που πιστώθηκε; Αν ναι, τότε παύει να ισχύει ουσιαστικά η ρύθμιση. Πού μπορώ να διαμαρτυρηθώ για αυτό; Ποιος έχει δίκιο;». Αυτό είναι το αγωνιώδες ερώτημα.

Σας άκουσα να μου λέτε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν και τα χρήματα του ειδικού φόρου νομίζω για το 2015 είπατε. Προφανώς δεν θα τα πάρουν οι αγρότες. Προφανώς αυτά θα πάνε σε συμψηφισμό. Με αυτήν την διαδικασία που ανοίξατε, επιτρέψτε μου να σας πω με αυτό το αλισβερίσι που ξεκινήσατε, προφανώς δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα, διότι όποιος χρωστάει για όποιο λόγο χρωστάει θα πάνε για συμψηφισμό.

Βεβαίως, εγώ δεν θα διαφωνήσω εάν πράγματι υπάρχουν οφειλές οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί. Εκεί βεβαίως το κράτος πρέπει να κάνει την δουλειά του. Εγώ σας μιλώ για ρυθμισμένες οφειλές. Γιατί με την απάντηση που μου δώσατε πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω τι ακριβώς αξία έχει αυτός ο διακανονισμός και τι αξία είχε και τι έχει στο μέλλον να καλέσετε συμπολίτες μας να πάνε να κάνουν διακανονισμό, αφού όταν έρχονται επιστροφές έτσι και αλλιώς, είτε υπάρχει διακανονισμός είτε δεν υπάρχει, εσείς θα παίρνετε τα χρήματα. 

Αυτή είναι η ουσία και σε αυτό δυστυχώς δεν μου απαντήσατε. Εγώ δεν είπα ανοικτά χρέη. Εκεί θα μπορούσατε να κάνετε ό,τι νομίζετε, αλλά καταργήσατε στην πράξη τον διακανονισμό των εκατό δόσεων και αυθαίρετα κάνετε τον συμψηφισμό.

 Εγώ σας είπα ότι και διακανονισμός υπήρχε και ακατάσχετος λογαριασμός υπήρχε και αυτά τα χρήματα δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε, πήγαν στις ΔΟΥ. Και οι ΔΟΥ με περισσή αλαζονεία ταλαιπωρούν τους πολίτες. Κανείς δεν εξηγεί σε κανέναν. Τους καλούν να πάνε από εκεί να δώσουν εξηγήσεις. Κανείς δεν τους ενημέρωσε. Δεν πήγε ένα χαρτί να τους πει ότι «ξέρετε, έχετε οφειλή, δεν θα πάρετε αυτά τα χρήματα». Και εκεί που περίμεναν τα χρήματα και είχαν κανονίσει τις υποχρεώσεις τους, ξαφνικά βρίσκονται και τα χρήματα να μην έχουν πάρει, αλλά κυρίως με ανάλγητη συμπεριφορά από την μεριά της πολιτείας.

Για αυτά τα δύο, δυστυχώς, δεν μου απαντήσατε τίποτα. Μου είπατε χρέη, χρέη, χρέη που υπήρχαν. Αυτά εγώ δεν τα αμφισβήτησα. Εγώ αμφισβήτησα την κατάργηση του διακανονισμού και την μη πίστωση του ακατάσχετου λογαριασμού. Σε αυτά τα δυο δεν μου είπατε κάτι. 

Μακάρι στην δευτερολογία σας να έχετε κάτι περισσότερο να πείτε, όχι τόσο για εμένα, αλλά για τους αγρότες, για τους συμπολίτες μας που αυτήν την ώρα μας ακούν.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, συμψηφισμός απαιτήσεων κατά του Δημοσίου έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό δύναται να αντιταχθεί σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης έχει βέβαιη χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται αυτεπαγγέλτως. 

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4321/2015 για τις εκατό δόσεις, το Δημόσιο μεταξύ άλλων διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και γίνεται για όλες τις οφειλές προ το Δημόσιο. Όταν υπάρχει είσπραξη από το Δημόσιο, γίνεται πάντοτε συμψηφισμός των δόσεων, παρόλο που μπορεί ο πολίτης να είναι ενήμερος στις δόσεις του.

Από εκεί και πέρα, για την ενημέρωση των πολιτών έχει διατεθεί εφαρμογή στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να απαντώνται ερωτήματα των ενδιαφερομένων σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά περίπτωση απαίτησης και δικαιούχου. Υπάρχει σχετικό έγγραφο που θα καταθέσω στα Πρακτικά, όπως επίσης θα καταθέσω και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ΑΑΔΕ για το άρθρο 12 του ν. 4321/2015. 

Επίσης, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητας δικής μου, δεν είναι του δικού μας Υπουργείου, αλλά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναρτήσει τα ποσά που είναι για τον κάθε αγρότη για επιστροφή -μπορεί να έχει γίνει και ανάρτηση κιόλας- οπότε θα ενημερωθούν και θα δουν στην προσωποποιημένη πλέον πληροφόρηση όλους τους συμψηφισμούς των οφειλών τους που έχουν γίνει από τις ΔΟΥ.

Ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις