«Τεχνική» αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ η παράταση παράδοσης ρυζιού

 

«Τεχνική» αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλέσθηκε το ΥΠΑΑΤ για την μη έκδοση απόφασης παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσής προϊόντος, από τους ρυζοπαραγωγούς, προκειμένου να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση          

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, απαντώντας στην υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3106/2-2-2017 Ερώτηση του Βουλευτή Σερρών και  Υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλη Τζελέπη, σχετικά «με τους όρους επιλεξιμότητας συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού», επικαλέστηκε «τεχνική» αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ  ως κύριο λόγο που το ΥΠΑΑΤ δεν προέβη σε απόφαση παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας τιμολόγησής του ρυζιού από τους παραγωγούς, προκειμένου να χρηστούν δικαιούχοι, σύμφωνα με τους όρους επιλεξιμότητας της ενίσχυσης.

 Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Βουλευτής και όπως αποδείχτηκε και από το πρώτο έτος εφαρμογής της υπ’ αριθμόν 1944/52291/12-5-2015 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του ρυζιού, που τέθηκε σε ισχύ από το έτος ενίσχυσης 2015, ο χρονικός περιορισμός της εμπορίας αυτού του σημαντικού εθνικού προϊόντος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε σε περιορισμό και της διαπραγματευτικής δυνατότητας των παραγωγών ως προς την διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος. Οι ρυζοπαραγωγοί, προκειμένου να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης και να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης αναγκάστηκαν να παραδώσουν την παραγωγή τους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το ΥΠΑΑΤ, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 98/28-2-2017 απάντησή του, υποστηρίζει, ότι  η διολίσθηση της εμπορικής τιμής του ρυζιού στο 50%, (κάτω από το κόστος παραγωγής), λόγω των αστοχιών της σχετικής απόφασής, δεν αποτέλεσε εξαιρετική περίσταση, (σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 2 της απόφασης), προκειμένου να προβεί στην σχετική τροποποίηση, κάτι που είχε κάνει την περασμένη χρονιά.

 Από την άλλη ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, δηλώνει, σε περίπτωση παράτασης της ημερομηνίας παράδοσης του ρυζιού, αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου (όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός) απειλώντας με καθυστέρηση ή και μη πραγματοποίηση των πληρωμών.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Βουλευτή παραμένει ως έχει και ο αντίκτυπος της πρωτοφανούς αδιαφορίας των υπευθύνων για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να αποτυπωθεί στο εγγύτερο, δυσοίωνο όπως φαίνεται μέλλον της ρυζοκαλλιέργειας.  

Για άλλη μια φορά, κατά τον κ. Τζελέπη το ΥΠΑΑΤ κωφεύει μπροστά σε σοβαρά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας ότι η μετακίνηση ευθυνών προς άλλους τρίτους είναι συνήθης πρακτική αυτών που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν αυτή η αδιάλλακτη πολιτική οδηγείται από σκοπιμότητες ή εγκληματική άγνοια της αγροτικής πραγματικότητας. Όπως και να έχει και στις δύο περιπτώσεις αυτοί που την  πληρώνουν πάντα είναι αυτοί που δεν φταίνε, οι παραγωγοί μας.      

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις