Μέτρα αποζημίωσης των πυρόπληκτων αγροτών της Ιεράπετρας το 2016

Στην καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες της Ιεράπετρας που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά του 2016 αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κο Ευάγγελο Αποστόλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ένας χρόνος παρήλθε από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016 στην Ιεράπετρα, η οποία έκαψε 3.500 στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στο φυτικό τους κεφάλαιο και τα θερμοκήπιά τους.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «… ενώ στις 13 Απριλίου εκδόθηκε η ΚΥΑ που αφορά στις αποζημιώσεις για στεγαστική συνδρομή, δεν υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας καμία μέριμνα για τις αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ ή την ένταξη τους στα ΠΣΕΑ ως φυσικές καταστροφές μέσω πυρκαγιάς.

Η Ερώτηση καταλήγει λέγοντας πως «Συγκεκριμένα, 120 παραγωγοί υπέστησαν καταστροφή τόσο στις θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις που κάηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, όσο και στην παραγωγή τους που, λόγω της εποχής, ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, δεν έχουν πάρει ακόμα καμία οικονομική βοήθεια από τον αρμόδιο φορέα και οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί και υποχρεωθεί σε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να καταφέρουν να φυτέψουν στα θερμοκήπιά τους τη φετινή χρονιά.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Προτίθεστε να προβείτε στην  αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στο φυτικό τους κεφάλαιο και τα θερμοκήπιά τους οι πληγέντες αγρότες μέσω ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;

2. Ποιος ο λόγος της καθυστέρησης πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;;».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις