ΝΑΙ σε ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης, ΟΧΙ σε υποσχέσεις που «χαϊδεύουν» συνειδήσεις

Βασικά σημεία εισήγησης Γ. Αρβανιτίδη στο Σχέδιο Νόμου «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΙΝ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

  • Το πολιτικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, απέκτησε ουσιαστικό περιεχόμενο το 2001, όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό νόμο, τις βασικές αρχές του οποίου αποδέχεται και η σημερινή Κυβέρνηση.
  • Με αυτό το πλαίσιο πετύχαμε πολλά, σε μια χώρα που μέχρι τη δεκαετία του 80’ μάζευε σε μεγάλο ποσοστό τα σκουπίδια της με κάρα, τρακτέρ και πλατφόρμες.
  • Όταν εμείς μιλούσαμε για «Πράσινη Ανάπτυξη» κάποιοι μιλούσαν για «πράσσειν άλογα» και κάποιοι άλλοι – που μιλούν για στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης στην μεταπολίτευση – είναι αυτοί που στις αποσκευές τους σήμερα, φέρνουν μόνο ύφεση και καλές προθέσεις.

 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΌΛΑ ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

  • Η ανακύκλωση είναι ένα θέμα το οποίο δεν ρυθμίζεται αποκλειστικά με νόμο. Ο νόμος βάζει τον πήχη και το πλαίσιο. Το αν θα τα καταφέρουμε, όμως, ως κοινωνία, να διαχειριστούμε με σύνεση τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε, αυτό είναι κυρίως θέμα κουλτούρας, αντίληψης των πραγμάτων, είναι τρόπος ζωής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2017;

  • Είναι αφορμή για «γκαλά» πλουσίων συμπολιτών μας που δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο;
  • Είναι μέσο επιβίωσης για τους φτωχούς συνανθρώπους μας που φέρνουν ένα πιάτο φαί στο σπίτι τους από το σίδερο και το χαρτί που ανακυκλώνουν;
  • Είναι μέρος της οικιακής οικονομίας που κάνουν οι νοικοκυρές για να γλυτώσει χρήματα η οικογένεια;
  • Είναι ένα «φύλο συκής» για μια ανάπτυξη που κάποιοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν;

Η πραγματική απάντηση, είναι «λίγο απ’ όλα».
 
ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ

  • Αν δεν πάμε σε ένα Ολοκληρωμένο Μοντέλο Ανακύκλωσης στο οποίο θα είμαστε σε θέση να επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά που ανακυκλώνουμε, δεν θα πάμε πουθενά.
  • Αν δεν δουν οι πολίτες ένα σύστημα που προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει τα δημοτικά τέλη στο λογαριασμό της ΔΕΗ, θα σταματήσουν να ασχολούνται.
  • Το καλό παράδειγμα, οφείλει να το δώσει το κράτος. Είμαστε, άραγε, σε θέση να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που ρημάζει και αποδομείται στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για να δώσουμε δουλείες και εισόδημα στην ελληνική οικογένεια; Πρόχειρες μελέτες μιλούν για πλούτο που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 2 δις €.

ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καθαρή εικόνα για το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Μια εικόνα που εμπλουτίζεται από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της επόμενης χρονιάς με βάση το οποίο ο ΕΟΑΝ θα αξιολογεί τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και τους Δήμους και θα αξιολογείται από τη Βουλή.
  • Αν θέλουμε να έχουμε διάρκεια στο χρόνο, πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε πάνω σε έναν Οδικό Χάρτη που θα αποτυπώνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Πρέπει να μάθει η διοίκηση να απολογείται για τους στόχους που δεν πέτυχε και να παίρνει πρωτοβουλίες για να βελτιώνει τα πράγματα. Σήμερα βάζουμε ένα λιθαράκι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις