Χαρακόπουλος: Έως πότε στο “ψυγείο” το “Εξ οικονομώ κατ’ Οίκον”;

Σε τι οφείλεται η «αδικαιολόγητη ολιγωρία» στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στην ερώτησή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει τα εξής:

«Κυριολεκτικά στο “ψυγείο” βρίσκεται το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το οποίο εδώ και καιρό υποτίθεται ότι τελεί “υπό έναρξη”. Οι ενδιαφερόμενοι ακούνε συνεχώς από τα αρμόδια υπουργεία εξαγγελίες για την έναρξη του προγράμματος, που διαψεύδονται στο τέλος της ημέρας.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις από κυβερνητικά χείλη περί έναρξης του νέου προγράμματος έχουν δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα αναξιοπιστίας στους ενδιαφερόμενους και ιδιαιτέρα σε όσους είχαν αιτηθεί την ένταξη στο προηγούμενο πρόγραμμα άλλα λόγω ανεπάρκειας πόρων δεν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης. Επιπλέον, προκαλείται αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος, τη στιγμή που η βαριά φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας τις έχουν φέρει σε τέλμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απεδείχθη δημοφιλές, καθώς επιδοτώντας την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών: α) επέφερε σημαντική μείωση των εξόδων θέρμανσης – ψύξης των κατοικιών, β) έδωσε “ανάσα” στον κατασκευαστικό κλάδο που “καταποντίστηκε” από την έλευση της κρίσης στην χώρα και γ) προσέφερε μακροπρόθεσμα οφέλη για το περιβάλλον.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρίες και αναβολές σε ότι αφορά πόρους που μπορούν να απορροφηθούν από τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Ωστόσο, ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να “τρέχει”, προκειμένου να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να δώσει “ανάσες” στη βαλτωμένη οικονομία, όπως αποδεικνύεται και με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, φαίνεται ότι ολιγωρεί αδικαιολόγητα».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποιός είναι ο λόγος που, παρά το ότι έχει εξαγγελθεί, δεν ανακοινώνεται η έναρξη του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση της διαδικασίας και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  2. Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις που δεν εντάχθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα; Θα επανεξεταστούν, θα έχουν κάποια προτεραιότητα, με ποια διαδικασία και πώς θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι;

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις