«Άλλη μια πληγή για τους αγρότες της Κρήτης»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Δανέλλης, οι αγρότες- παραγωγοί  βρέθηκαν για άλλη μια φορά να μετρούν «τις πληγές τους» αφού  ξηλώθηκαν τα θερμοκήπια και ισοπεδώθηκαν οι καλλιέργειες τους.

Η έγκαιρη και δίκαιη αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, στον  σημαντικότατο για τη χώρα πρωτογενή τομέα της Κρήτης, απαιτεί την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας τονίζει ο βουλευτής.  

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

 

Θέμα: «Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους στην Κρήτη»

Στο έλεος των θυελλωδών ανέμων βρίσκεται η Κρήτη τα τελευταία 24ωρα.  Οι άνεμοι που έφτασαν ακόμη και τα 12 μποφόρ προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές, οδηγώντας σε πλήρη απόγνωση τους κατοίκους, που τις τελευταίες ώρες έγιναν θεατές εικόνων πλήρους καταστροφής των περιουσίων τους.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονται στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και συγκεκριμένα  στις παραλιακές περιοχές Κερατόκαμπου - Άρβης - Ψαρής Φοράδας και Ιεράπετρας. Τα θερμοκήπια σε αυτές τις περιοχές κυριολεκτικά ξηλώθηκαν και οι  καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν.

 

Οι αγρότες, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν να μετρούν «τις πληγές τους», την  ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν καθημερινές ανάγκες και άλλες πάγιες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

 

Δεδομένου ότι οι αγρότες – παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη βεβαρυμμένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

 

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών στον, σημαντικότατο για τη χώρα, πρωτογενή τομέα της Κρήτης απαιτεί την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

 

Δεδομένου ότι είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα και δίκαια να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγέντες.

 

  1. Τι πρόσθετα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τους πληγέντες προκειμένου να υπάρξει  μια ομαλή  αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί άνεμοι.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις