«Ανησυχία για το Πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων(ΟΕΦ)»

Στις αδικίες που έχει δημιουργήσει η κατανομή του προγράμματος ΟΕΦ και την έντονη ανησυχία των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων του νομού Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοΕυάγγελο Αποστόλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το Πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ) 2018-2021 αποτελεί τριετές πρόγραμμα, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και μέρος τριετών προγραμμάτων εργασίας για τη χρονική περίοδο από το 2003 μέχρι και το 2021, συνολικού τριετούς προϋπολογισμού περίπου 46 εκατομμυρίων ευρώ. Στα προγράμματα αυτά, επιλέξιμοι φορείς θεωρούνται οι μεγάλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σταδιακά σε περισσότερους φορείς και σε ΟΕΦ. 

Ειδικότερα, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2015-2018) το αρμόδιο Υπουργείο, με την ΥΑ 5746/157266/11-12-2014, όριζε τα κριτήρια για το δικαίωμα αναγνώρισης ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και, συνεπώς, δικαίωμα υποβολής προγράμματος ΟΕΦ. Η απόφαση αυτή οδήγησε στον αριθμητικό διπλασιασμό των εγκεκριμένων Φορέων σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, δηλαδή από 33 σε 66 προγράμματα.

Όμως, στις αρχές του 2017, το Υπουργείο με την ΥΑ 397/18235-16-02-2017 κατάργησε την προηγούμενη απόφαση και με την νέα ορίζονται νέα κριτήρια για την αναγνώριση Ο.Π. Παράλληλα, το Υπουργείο δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση και η πραγματική αξιοποίηση των κονδυλίων. Μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι εντέχνως παραγκωνίζονται νομοθετημένα κριτήρια και δημιουργούνται άλλα, προκειμένου να ικανοποιηθούν και άλλα αιτήματα, άλλων φορέων που αρχικά δεν διέθεταν κάποια κριτήρια.

Περαιτέρω, έντονη ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς και τις Οργανώσεις Παραγωγών της Κρήτης και, ειδικότερα, του νομού Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Προγράμματος ΟΕΦ για την προγραμματική περίοδο 2018-2021. Οργανώσεις Παραγωγών, Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων εκφράζουν το φόβο τους ότι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Οργανώσεων Παραγωγών που πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης, κινδυνεύουν να μην είναι επιλέξιμες και καταγγέλλουν ότι η κατανομή για την Κρήτη παραμένει αβάσιμη και άδικη. Μάλιστα, ενώ η Κρήτη κατέχει περίπου το 35% της ελαιοπαραγωγής της χώρας θα λάβει μόλις το 25% της τριετούς ενωσιακής χρηματοδότησης. Πρόκειται, για μια κατανομή που αδικεί κατάφωρα τις ΟΕΦ της Κρήτης, στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια».               

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο δημιουργούνται νέα κριτήρια και στρεβλώσεις στη διαδικασία κατανομής του προγράμματος ΟΕΦ; Έχει αξιολογηθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τρέχουσα τριετία (2015-2018);

2. Υπάρχει βούληση να γίνει κατανομή της χρηματοδότησης της περιόδου 2018-2021 με στόχο την επιλεξιμότητα ΟΕΦ που πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης; 

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την δίκαιη και ουσιαστική στήριξη των ΟΕΦ που έχουν μια συνεπή και σοβαρή, και όχι τυχοδιωκτική, παρουσία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας;».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις