Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ ως προς τις οφειλές τους στη ΔΕΗ;

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Τρίτης 5-6-2018 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ "περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Τζελέπης, ως Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε εκτενώς στην Βουλευτική Τροπολογία σχετικά με τα «Θέματα έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων». Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Ζήτησα τον λόγο για να τοποθετηθώ όχι επί του νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά για ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα. Χθες το βράδυ στις οκτώ η ώρα κατατέθηκε Βουλευτική Τροπολογία για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που αυτό σηματοδοτεί τη διαχείριση χρήσης νερού από τους αγρότες με τους δικούς τους αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς. Πρόκειται για «το απόλυτο πραξικόπημα της τροπολογίας»: Το πώς αντιλαμβάνεται η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Νομοθετικό έργο είναι ξεκάθαρο πια αφού για σοβαρά ζητήματα νομοθετεί με «Βουλευτικές Τροπολογίες». Ενώ περιμένουμε εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ότι θα έφερνε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να γίνει συζήτηση στη Βουλή γι’ αυτούς τους σημαντικούς Οργανισμούς και για το πώς θα λειτουργήσουν, βλέπουμε ότι δεν έχει καν το θάρρος να το φέρει ο ίδιος ο Υπουργός με δική του υπογραφή, οπότε το καταθέτουν οι Βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας με την μορφή της Τροπολογίας. Γιατί το έφεραν τώρα; Διότι από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά έχουμε από την πλευρά της Κυβερνήσεως, από το αρμόδιο Υπουργείο, να κόβει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ που οφείλουν σε μια χρονική συγκυρία όπου οι αγρότες πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν τα χωράφια τους και η φυτική τους παραγωγή για νερό και να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Μετά από τις επανειλημμένες ερωτήσεις που κάναμε για το τι θα γίνει σχετικά με το ότι έχει κοπεί το ρεύμα σε πολλούς ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα, πήραμε μία παράταση που ισχύει ακόμα για δύο-τρεις ημέρες. Μ’ αυτήν την τροπολογία δεν δίνετε μια ολοκληρωμένη λύση για το τι θα κάνετε τώρα με τους ΤΟΕΒ που οφείλουν. Θα συνεχίσετε αυτό το «κατεβάζω τους διακόπτες και δεν έχω ρεύμα για τους αγρότες»; Δεν τιμωρείτε μόνο αυτούς που δεν πλήρωσαν. Τιμωρείτε και τους καλοπληρωτές και οδηγείτε ολόκληρες περιοχές της χώρας έξω από την παραγωγή. Γιατί δεν φέρνετε λύση; Τι θα κάνετε μ’ αυτό; Θα ισχύσουν οι εκατόν είκοσι δόσεις, όπως υποσχεθήκατε; Όχι. Καμία απάντηση. Να συζητήσουμε τώρα για τον Νόμο που φέρατε με Τροπολογία για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ; Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα «γονατογράφημα» πρόχειρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, όπως κόπτεσθε, υπέρ των αγροτών. Μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ποιο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κυβέρνησης σε σχέση με τη χρήση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς; Αυτό το νομοσχέδιο; Όχι. Θα σας πω ποιο είναι: Η εξαίρεση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα, των μικρών και μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων να γίνουν αρδευτικά έργα, γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε να βάλει τις δύο αιρεσιμότητες για τη διαχείριση του νερού, καταγραφή της απορροής των υδάτινων λεκανών και τιμολόγηση του νερού. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ενταχθούν μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν τα μισά αγροτικά μας δίκτυα είναι της φαραωνικής εποχής και το 50% του νερού χάνεται στη διαδρομή ή πέφτει στη θάλασσα».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των ΤΟΕΒ ως προς τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, ποιο χρονοδιάγραμμα έχετε και πώς θα το λύσετε; Εδώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μέχρι δύο χρόνια και μετά να τα κοινοποιήσουν στη ΔΟΥ. Άλλωστε, το μεγάλο ενδιαφέρον σας για τους αγρότες είναι μόνο φοροεισπρακτικό και εισφοροεισπρακτικό. Τι θα κάνετε τώρα; Θα ήθελα, παρακαλώ, μια απάντηση. Περιμένει με αγωνία όλος ο αγροτικός κόσμος ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, πώς θα λύσετε αυτό το πρόβλημα των ΤΟΕΒ. Κι εσείς φέρνετε ένα «γονατογράφημα» για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Και αυτό είναι πολύ πρόχειρο. Θα ήθελα να ήταν εδώ ο αρμόδιος Υπουργός να το συζητήσουμε. Δεν προβλέπει τίποτα για κανέναν εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων οργανισμών. Άλλωστε, το γεγονός ότι για το 2017 οι αγρότες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, δεν είναι δική τους υπαιτιότητα. Είναι το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτά τα τρία χρόνια, όπου έχουν εξαθλιώσει οικονομικά τους αγρότες η εισφοραφαίμαξη και η φοροαφαίμαξη επί παντός επιστητού και έχουν κοπεί όλα τα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής».

Κλείνοντας την Ομιλία του, ο Βουλευτής σχολίασε: «Άκουσα από έναν συνάδελφο ότι αυτό το νομοσχέδιο το φέρατε από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε για τους αγρότες. Εγώ θα σας παρακαλούσα να μην δείχνετε τόσο ενδιαφέρον για τους αγρότες, γιατί έχετε καταστρέψει ολοσχερώς τον πρωτογενή τομέα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις