Στηρίξτε τον καθημαγμένο αγροτικό κόσμο!

«Αυτό που απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, καθημαγμένος από την φοροεισπρακτική λαίλαπα της κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική στήριξη της πολιτείας στην πράξη. Η άποψη του κ. Αποστόλου πως σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη οι εκκαθαρίσεις των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς δεν πείθει τους ίδιους τους αγρότες. Ξεχνάει ο κ. Υπουργός τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις το 2015 και το 2016. Όπως ξεχνάει και την γρηγορότερη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στην ερώτηση του σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων και Αγιάς στις 8-11 Μαΐου του 2018.

 

 Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαιώνει ότι «διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα, δίνοντας προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και θα συνεχισθεί και για τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη οι εκκαθαρίσεις των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς».

 

Ωστόσο, στην απάντηση επισημαίνεται ότι «οι ζημιές στις καλλιέργειες εξαιτίας της ανομβρίας, μπορούν να ενταχθούν μόνο σε προγράμματα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, με βασική προϋπόθεση η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Νομού, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις