Φ. Αραμπατζή: « Ανέτοιμη και χωρίς προσανατολισμό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη νέα ΚΑΠ»

Θεωρητικολογίες αντί προτάσεων και προετοιμασίας ήταν το συμπέρασμα της ενημέρωσης για τη νέα  ΚΑΠ 2021-2027 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής κ Εμπορίου της Βουλής, που ζήτησε η ΝΔ.

Ο κ. Αποστόλου επικαλέστηκε στο «και πέντε» συμμαχίες για τη διατήρηση του προϋπολογισμού και την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης αλλά δεν έδωσε απάντηση στις αιτιάσεις της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή τόσο για τις αδικαιολόγητες απουσίες του από τις προσκλήσεις των συμμάχων ομολόγων όσο και από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι μάλιστα αφορά στον κίνδυνο της εξωτερικής σύγλισης, ο οποίος δεν έχει αποφευχθεί οριστικά, η Σερραία βουλευτής  στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Αποστόλου χρειάστηκε πάνω από 6 μήνες για να αντιληφθεί το πρόβλημα και μάλιστα ο Γενικός του Γραμματέας συντασσόταν με τις χώρες του VISEGRAD -υπέρμαχους της εξίσωσης - «επί της αρχής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου του Υπουργείου στο Συμβούλιο  του Λουξεμβούργου στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι οι όποιες ενέργειες του κ. Αποστόλου ήταν όψιμες, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που μεταφράστηκε σε μειώσεις στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για τη χώρα.

Τόνισε μάλιστα  εμφατικά την απειλή κουρέματος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, όχι μόνο λόγω των οριζόντων μειώσεων του συνολικού αγροτικού προϋπολογισμού αλλά και εσωτερικά στη χώρα μας,  λόγω της ασυγχώρητης ανεπάρκειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  να εκδώσει τα οριστικά σχέδια βόσκησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας ανέρχονται δυστυχώς σε μόλις 35 εκ. στρέμματα από τα 53 εκ. στρέμματα της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ το 2014-2020 και γι ´ αυτό έχει την απόλυτη ευθύνη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Τομεάρχης της ΝΔ ανέφερε ότι πέραν των μειώσεων, οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ έχουν να κάνουν με τις αυξημένες απαιτήσεις του διαχειριστικού πλαισίου, για τις οποίες η Κυβέρνηση  εμφανίζεται παντελώς απροετοίμαστη, ως προς τη στρατηγική, το χρονοδιάγραμμα, το μείγμα πολιτικής του Εθνικού Διαχειριστικού Σχεδίου. Υποστήριξε δε ότι δεν υπάρχει χρόνος χαλαρότητας αφού, όπως όλα δείχνουν,  θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να συμφωνηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
«Μην ποντάρετε επομένως στις καθυστερήσεις γιατί δεν θα υπάρξουν. Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες της νέας προγραμματικής περιόδου απαιτούν από ΧΘΕΣ συστηματική, σκληρή και μεθοδική δουλειά, προετοιμασία στρατηγικού σχεδιασμού και του μηχανισμού του Υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών» ανέφερε. 

Σε ό,τι δε αφορά στην εισήγηση του κ. Κασίμη, η οποία περιορίστηκε στην αναπαραγωγή των οριζόμενων στα άρθρα των κανονισμών, η Σερραία βουλευτής δήλωσε την απογοήτευσή της και υποστήριξε ότι έπρεπε να περιγραφούν οι προτεραιότητες κατά κλάδο της φυτικής και ζωικής παραγωγής, οι εθνικοί, ποιοτικοί  και οικονομικοί στόχοι. 

Απόδειξη ότι  δεν έλαβε καμία απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα δικαιώματα, την αναδιανομή, το capping, τις νέες υψηλές  περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις συνέπειές τους στους μικρούς αγρότες και τις δενδρώδεις καλλιεργειες, το κεφαλαιώδες ζήτημα των Νέων Αγροτών, τη στόχευση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τη μείωση του προϋπολογισμού για το βαμβάκι, την μείωση του προϋπολογισμού για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. «Επιδεικνύετε απαράδεκτη αδράνεια για ένα κομβικό ζήτημα επιβίωσης της Ελληνικής Γεωργίας, τον σχεδιασμό της ΚΑΠ 2021-2027, για τον οποίο έχετε την αποκλειστική ευθύνη διαπραγμάτευσης» είπε κλείνοντας. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις