«Αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργειών του Ν. Σερρών από θεομηνίες και περονόσπορο»

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1854/25.9.2018 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Έφη Αχτσιόγλου αντιστοίχως, έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «αποζημίωσης των πληγέντων καλλιεργειών του Ν. Σερρών από θεομηνίες και περονόσπορο».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, με τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις και την χαλαζόπτωση, σε συνδυασμό με ανεμοθύελλες που έπληξαν τον Νομό Σερρών από τον Μάιο έως και τις αρχές Αυγούστου του 2018, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες καπνού κυρίως των Δήμων Νιγρίτας, Νέας Ζίχνης, Σιντικής, Ηράκλειας και Εμμανουήλ Παππά. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι οι επαναλαμβανόμενες θεομηνίες, έλαβαν χώρα σχεδόν σ’ όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου των καπνών: από την περίοδο της μεταφύτευσης έως και την αρχή της συγκομιδής. Επιπροσθέτως, οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την έξαρση της μυκητολογικής ασθένειας του περονόσπορου στα καπνοχώραφα από τα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα οι απώλειες στην φετινή παραγωγή να ξεπερνούν πλέον το 50%. Το παραπάνω γεγονός, προμηνύει την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή χιλιάδων παραγωγών του Νομού Σερρών που ασχολούνται αποκλειστικά με τον καπνό (μονοκαλλιέργεια) και βιοπορίζονται μόνο από αυτό, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής του (3,9 Ευρώ/κιλό) αλλά και τις μειωμένες τιμές πώλησης (5 Ευρώ/κιλό), σε τιμές 2017, συνεχίζοντας, παρόλα αυτά, τον αγώνα να κρατήσουν ζωντανή μία παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής».

Ακόμα όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Βουλευτής: «Η αγανάκτηση και η αγωνία των καπνοκαλλιεργητών και των πληγέντων περιοχών είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς βλέπουν την φετινή τους παραγωγή να χάνεται και τις υποχρεώσεις τους: ασφαλιστικές και φορολογικές να «τρέχουν», διαγράφοντας ένα «ζοφερό» για την οικονομική τους βιωσιμότητα, μέλλον. Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν από την Πολιτεία, τόσο την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ, για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των ζημιών στις καλλιέργειες τους, όσο και την αναστολή, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων».

Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των απαραίτητων πια αποζημιώσεων των πληγέντων καπνοκαλλιεργητών του Νομού Σερρών για την διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, όπως επίσης και εάν σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να επισπεύσει την διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη την δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία αυτοί έχουν περιέλθει. Ακόμα, ο κ. Τζελέπης ρωτάει την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν προτίθεται να προβεί σε πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων καπνοκαλλιεργητών του Νομού Σερρών για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων τους, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην τοπική κοινωνία που μετά την φετινή απώλεια της παραγωγής, βρίσκεται σε απόλυτη οικονομική ασφυξία. Επίσης, ο Βουλευτής ζητάει από τον ΥΠΑΑΤ να ενημερωθεί εάν προτίθεται να εξετάσει σε περίπτωση μη κάλυψης του συνόλου των ζημιών από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ στα καπνά του Νομού Σερρών, την δυνατότητα υπαγωγής τους, στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε) ή στις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (De Minimis). Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να πληροφορηθεί πότε σκοπεύει ο Υπουργός να προχωρήσει στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των οφειλόμενων αποζημιώσεων, από το έτος 2017, στους πληγέντες καλλιεργητές του Νομού Σερρών από ακραία καιρικά φαινόμενα.   

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις