Οκτώ μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας το ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται απροετοίμαστο και η Κυβέρνηση χωρίς στρατηγική και θέσεις για το μέλλον της ελληνικής Γεωργίας

Την ολιγωρία της Κυβέρνησης στην εκπόνηση του κρίσιμου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ, που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι 31/12/2019 καθώς και την έλλειψη της αναγκαίας διαβούλευσης με τους φορείς του Πρωτογενούς Τομέα στην κατάρτισή του, στηλίτευσε ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για   «Το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής».

Η Σερραία βουλευτής μάλιστα υπογράμμισε, ότι τις ίδιες ακριβώς ενστάσεις εκφράζει, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο μακροβιότερος πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλης Αποστόλου, στην εφημερίδα «Αυγή». Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος οψίμως, όπως είπε, «κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο» κατηγορώντας τον κ. Αραχωβίτη για καθυστερήσεις, που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους, επικαλούμενος προετοιμασία του ιδίου για το θέμα, την οποία ευθέως αμφισβήτησε η κυρία Αραμπατζή. Ενώ συνεχίζοντας την αναφορά της  στον κ. Αποστόλου, που πανηγύριζε για δήθεν μάχες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά των προστίμων,  τον έθεσε προ των ευθυνών του, για τον κίνδυνο επιβολής υπέρογκου προστίμου 26.000 ευρώ την ημέρα, για τη νιτρορύπανση, εξ αιτίας της μη συμμόρφωσής του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2015!

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ στηλίτευσε την διαπραγματευτική ατολμία της Κυβέρνησης να αντισταθεί στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, όταν η χώρα μας έχει πληγεί από τις πρωτοφανείς, υφεσιακές αγροτικές πολιτικές της, υφιστάμενη  ισχυρό κλυδωνισμό του αγροτικού εισοδήματος σύμφωνα με τη Eurostat ( 5,1% το 2016), τη στιγμή, που το ευρωπαϊκό αγροτικό εισόδημα αυξάνει (8,3% 2016). Απαντώντας δε στους ισχυρισμούς του κ. Αραχωβίτη περί δηλώσεων Τσίπρα ενάντια στη μείωση της ΚΑΠ, τον κάλεσε να μην αναφέρεται στις όποιες αργοπορημένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού  στα ΜΜΕ, αλλά  να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής,  αν υπάρχει,  την επίσημη θέση του Πρωθυπουργού στη σχετική Σύνοδο Κορυφής.

 

«Κύριε Υπουργέ, από τους χειρισμούς σας διακυβεύεται το μέλλον του πρωτογενούς τομέα μέχρι, τουλάχιστον, το 2027 και πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες πως ό,τι αρνητικό αντιμετωπίσουν από εδώ και στο εξής, θα οφείλεται στη δική σας ολιγωρία, στη δική σας αδιαφορία».

 

Επιχειρηματολογώντας για την καθυστέρηση στη σύνταξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ανέφερε ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Τσεχία, η Ιταλία, έχουν ήδη συντάξει και συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αρχικές εκδόσεις των δικών τους εθνικών στρατηγικών σχεδίων, προετοιμαζόμενες για τη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές και τόνισε πως η εκπόνηση του Σχεδίου έπρεπε να γίνεται παράλληλα με τις συζητήσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και «όχι να περιμένετε δήθεν, επαναπαυόμενοι, την οριστικοποίηση των κανονισμών».

 

Και συνέχισε:

«Αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, κύριε Υπουργέ, που “οργώνουν” όλη την Ελλάδα και ενημερώνουν τους αγρότες για τη νέα ΚΑΠ, με βάση, βεβαίως, τα δικά τους συμφέροντα ή τελικά ποντάρετε σε παρατάσεις αφήνοντας τα όλα στους επόμενους;».

 

Σε ό,τι αφορά στο σενάριο της εξωτερικής σύγκλισης των χωρών Visegrad και της Βαλτικής, επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση, που όχι μόνο καθυστέρησε επικίνδυνα να αντιληφθεί τις καταστροφικές της συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά έφτασε στο σημείο να συμφωνήσει «επί της αρχής» μαζί τους στο Συμβούλιο Υπουργών, στις 9 Οκτωβρίου 2017, δια του κ. Κασσίμη.

Σενάριο, που όπως είπε δεν έχει αποφευχθεί, την ώρα, που σειρά χωρών αυξάνουν την πίεση τους, με στόχο να πετύχουν εις βάρος των Ελλήνων αγροτών περαιτέρω εξίσωση. Ενώ συμπλήρωσε ότι «η βλαπτική και ασυγχώρητη ανεπάρκεια» της Κυβέρνησης να εκδώσει τα οριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία, χωρίς καμία ντροπή μετέθεσε για το 2021, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την Ελληνική διαπραγματευτική θέση.

 

 Η κυρία Αραμπατζή επισήμανε ότι δεν υπάρχει δυστυχώς η αναγκαία προετοιμασία του διοικητικού μηχανισμού του Υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ , φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η υφιστάμενη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο για τον 2ο πυλώνα, δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και επείγει μια νέα διαχειριστική δομή για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου.

 

Αντιθέτως με την « αφωνία» της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ σε συνεργασία με το ΕΛΚ ενόψει της νέας ΚΑΠ. «Μέσα από 70 τροπολογίες, που καταθέσαμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει ούτε μία, δώσαμε και δίνουμε, «μάχες», για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του βαμβακιού, διαγράψαμε διατάξεις, που έβαζαν «κόφτη» στο ύψος των επιδοτήσεων της χώρας μας, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη της χειμαζόμενης αιγοπροβατοτροφίας, με 121 μέτρα στήριξης, όταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν ψήφο σε αυτά τα μέτρα, υποστηρίξαμε την αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, την αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης για τους νέους αγρότες, για τα νησιά του Αιγαίου, για την έρευνα, την καινοτομία τις νέες τεχνολογίες και την γυναίκα αγρότισσα».

 

Στον περιορισμένο χρόνο της εισήγησης, που σημειωτέον διακόπηκε επανειλημμένως από την οχλαγωγία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη να απαντήσει τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τα ιστορικά δικαιώματα αλλά και το λεγόμενο capping- ανώτατο όριο χρηματοδότησης-λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εσείς οι διαπρύσιοι κήρυκες της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, τώρα που η νέα ΚΑΠ δίνει την ευκαιρία της κατάργησης, πως αλήθεια τοποθετείστε; Και τί θα κάνετε με το ανώτατο όριο ενισχύσεων; Υποστηρίζετε τις 60.000 Ευρώ ανά παραγωγό ή ισχύουν τα σενάρια, που είχατε διαρρεύσει για capping στις 25.000;» χωρίς δυστυχώς να λάβει καμία συγκεκριμένη απάντηση από την δευτερολογία του κ. Αραχωβίτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις