Ολιγωρία της στην αξιοποίηση των κονδυλίων για τις δασικές πυρκαγιές

Αντί συγγνώμης περίσσεια θράσους από την Κυβέρνηση για την «εγκληματική» ολιγωρία της στην αξιοποίηση των 226 εκ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων πρόληψης και αποκατάστασης των πυρκαγιών και προάσπισης του δασικού πλούτου της χώρας μας

 

Την «εγκληματική» αδιαφορία, που συνεχίζει να επιδεικνύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δασών μας, αφήνοντας «ανεκμετάλλευτα» για 5η συνεχή χρονιά τα πολύτιμα 226 εκ. Ευρώ του σχετικού Μέτρου 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, στηλίτευσε στη Βουλή η αρμόδια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής παίρνοντας αφορμή από τα λεγόμενα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, ο οποίος έθεσε μετ´ επιτάσεως την ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων και τη σημασία αυτών για την πρόληψη, έθεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελο προ των ευθυνών του. «Έχετε στα συρτάρια σας 226 εκ Ευρώ, που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ και είναι ντροπή και σκάνδαλο να μην τα αξιοποιείτε, κομπορρημονώντας για δήθεν δασική στρατηγική!».

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στην από 20/6/2018 σχετική Ερώτηση 32 βουλευτών της ΝΔ, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της, «έριξε το μπαλάκι» στον κ. Φάμελλο, ο οποίος και απαξιεί να απαντήσει από 16/7/2018, υποτιμώντας κατάφωρα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Είστε ή δεν είστε αρμόδιος Κύριε Υπουργέ, όπως σας ονομάτισε ο κ. Αποστόλου; Γιατί είστε εσείς ο ίδιος κ. Φάμελλε, που σε προγενέστερη απάντησή σας στις 16/2/2018 υποσχεθήκατε προκήρυξη του Μέτρου 8.4, το οποίο και αφορά ακριβώς στην αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων, ύψους 101.700.000 Ευρώ αλλά από τότε μηδέν εις το πηλίκον!».

Μάλιστα η κ. Αραμπατζή ανέλυσε τα αδιάθετα κονδύλια του Μέτρου:  «Κονδύλια για τη στήριξη της δάσωσης και δημιουργία δασικών εκτάσεων 51 εκατ. € που αφορά δέντρα, όπως καρυδιές, καστανιές, μουριές. Για την ανάπτυξη της πολλά υποσχόμενης σηροτροφίας. Για τη στήριξη κι εγκατάσταση, συντήρηση γεωργοδασοκομικών συστημάτων 16 εκατ. €. Τη στήριξη για την πρόληψη ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα 51 εκατ. € το μέτρο 8.3. Τη στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα 58 εκατ. € και το μέτρο 8.6 για τη στήριξη για επενδύσεις σε δασοκομικές τεχνολογίες 13 εκατ. €».

Δυστυχώς ο κ. Φάμελλος, απάντησε «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα», αναπαράγοντας τη γνωστή «καραμέλα» ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η ευθύνη για το ότι το ΠΑΑ 2014-2020 εγκρίθηκε τελευταίο όλων στην ΕΕ, ανήκει στη ΝΔ.

Ισχυρισμός ψευδής και ανυπόστατος, αφού την ευθύνη του τυπικού κλεισίματος του φακέλου, είχε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, όπως πάντα, ολιγωρούσε. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην έκδοση σχετικών ΚΥΑ από τον Ιούλιο του 2017, χωρίς ωστόσο να απαντά γιατί δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη ούτε για το μείζον, δηλαδή, τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων, αν δεν ενεργοποιηθούν μέχρι 31.12.2020.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που απαντώντας στην Τομεάρχη της ΝΔ, «διαβεβαίωσε» ότι το πρόγραμμα δεν θα χαθεί ενώ την ίδια στιγμή υποτίμησε το πρόγραμμα διάσωσης.

Η κ. Αραμπατζή πήρε το λόγο και ρώτησε τον κ. Αποστόλου. «Εσείς με ποιον ρόλο απαντάτε; Ως πρώην αναρμόδιος, όπως δηλώνατε τότε στην απάντησή σας, Υπουργός; Ως τί;» χωρίς βεβαίως να λάβει απάντηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις