Τι μέλλει γενέσθαι με την παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ;

Ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που με τεράστια καθυστέρηση άνοιξε φέτος το σύστημα

Τo ζήτημα της παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019, φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή, η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως αναφέρει προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, δυστυχώς μόλις το 12,4% των παραγωγών έχει οριστικοποιήσει τη δήλωσή του, ελάχιστες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της 15ης Μαΐου 2019. Και αυτό, εξ αιτίας της φετινής, πρωτοφανούς καθυστέρησης να ανοίξει το σύστημα της υποβολής.

«Ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών είναι πλέον ορατός», λέει η κ. Αραμπατζή, «καθώς είναι απλώς αδύνατον να υποβληθούν σχεδόν 600.000 δηλώσεις των αγροτών μέσα σε μία εβδομάδα ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος ποινών προς τους αγρότες, χωρίς ασφαλώς δικιά τους υπαιτιότητα», όπως συμπληρώνει.

Η Τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνει ότι ήδη με Ερώτησή της τον Απρίλιο είχε στηλιτεύσει τις ανεξήγητες καθυστερήσεις έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, που ξεκίνησαν τελικά με πολλά προβλήματα μόλις στις 10 Απριλίου αντί του Φεβρουαρίου, ως ώφειλαν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους αγρότες και επιφορτίζοντας με τιτάνιο έργο τα ΚΥΔ.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει προς τον αρμόδιο Υπουργό ότι δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί ο απαιτούμενος εφαρμοστικός κανονισμός από πλευράς της Ε. Επιτροπής και ότι το σενάριο μη εξασφάλισης παράτασης είναι εφιαλτικό για τους Έλληνες αγρότες.

Η Σερραία βουλευτής μάλιστα συμπληρώνει ότι το ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν διατυπώθηκε δυστυχώς προφορικά αντί εγγράφως και ότι καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει ζητήσει παράταση.

Ζητά, λοιπόν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απάντηση για το τί μέλλει γενέσθαι με την αναμενόμενη παράταση υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και ποιες οι ενέργειές της για την εξασφάλισή της, που είναι φέτος απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, λόγω των κυβερνητικών αστοχιών της.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

 

Θέμα: «Σε αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω αστοχιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

Ελάχιστες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ της 15ης Μαΐου 2019 και μόλις το 12,4% των παραγωγών έχει οριστικοποιήσει τη δήλωσή του.

Ο κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών είναι πλέον ορατός, καθώς είναι απλώς αδύνατον να υποβληθούν σχεδόν 600.000 δηλώσεις των αγροτών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ενώ, όπως γνωρίζετε για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις, που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης, στους αγρότες, χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα.

Δεδομένου ότι:

  • Ήδη με την υπ´ αριθμ. Ερώτησή μου 6789/ 2-4-2019, σας έχω κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τις άνευ προηγουμένου καθυστερήσεις, με αποκλειστική σας ευθύνη, έναρξης της συλλογής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
  • Η έναρξη υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2019, μόλις στις 10 Απριλίου 2019, αντί του Φεβρουαρίου όπως κάθε χρόνο, είναι ακατανόητη και απαράδεκτη τόσο για τους 650.000 παραγωγούς της χώρας μας αλλά και για τα σχεδόν 500 πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, που προσπαθούν απελπισμένα να φέρουν εις πέρας ένα τιτάνιο έργο σε ελάχιστες μέρες.
  • Καμία άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας δεν έχει ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, που η παράταση δινόταν μετά από αιτήματα αρκετών Κρατών Μελών, με σημαντική επιρροή στην Ε.Επιτροπή.
  • Το ελληνικό αίτημα διατυπώθηκε στον επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, PhilHogan, προφορικά όχι εγγράφως όπως οφείλατε και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική πράξη από την Ε.Επιτροπή.
  • Το ενδεχόμενο μη εξασφάλισης παράτασης είναι εφιαλτικό για τους Έλληνες αγρότες.

    Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  • Τι μέλλει γενέσθαι με την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2019;
  • Ποιες οι ενέργειες σας για την εξασφάλιση ενός μήνα παράτασης, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019, που είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε χρόνο, λόγω των κυβερνητικών αστοχιών σας;
     

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις