Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα σχετικά με τις αποζημιώσεις παραγωγών του Δήμου Πρεσπών και ευρύτερα της περιοχής της ΠΕ Φλώρινας, για τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων του Ιουλίου 2019, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι βουλευτές αναφέρονται στις σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που προξένησε η καταιγίδα, που έπληξε τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα το Δήμο Πρεσπών όπου, σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, όπου έπεσε χαλάζι μεγέθους μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς σε ποσοστό πάνω από 80% η παραγωγή φασολιού, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι πάνω από 80 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Πρεσπών, σάρωσαν όλη την περιοχή, μαζί και τις μηχανικές υποδομές (καλαμένιες πυραμίδες κ.ά.) των καλλιεργειών.

Οι βουλευτές ρωτούν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν οι φασολοπαραγωγοί του Δήμου Πρεσπών καθώς και οι υπόλοιποι παραγωγοί της Π.Ε. Φλώρινας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού, και να προχωρήσει η γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς.
Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Να λειτουργήσει η αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς που να καλύπτει το κόστος ανά στρέμμα για την αποκατάσταση της μηχανικής υποδομής των καλλιεργειών και την «επούλωση» των φυτών, καθώς και τη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας των καλλιεργειών.
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της ΠΕ Φλώρινας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα το καλοκαίρι του 2017 και οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.
Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις