Η ανεξέλεγκτη βόσκηση απειλεί τη Δρακόλιμνη και όχι μόνο…

Το τεράστιο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων στην αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη,) εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αναδεικνύει με Αναφορά που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και η επιστήμη θεωρεί τις Δρακόλιμνες ως απομεινάρια παγετώνων.

Ο Γιώργος Αμυράς στέκεται δίπλα στους ορειβάτες πεζοπόρους λάτρεις της περιοχής,  τοπικούς φορείς και συλλόγους, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, καθώς και την επιστημονική ομάδα του ”Αγριόγιδου στα βουνά- Balkan Chamois Society”, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξάσκηση της εκτατικής κτηνοτροφίας αποτελεί παραγωγική οικονομική δραστηριότητα και σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βοσκοτόπων αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Προτείνεται ως βέλτιστη λύση, ο άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής Δρακόλιμνης και Ξηρόλιμνης ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτροφικά ζώα, όπως ακριβώς έγινε και στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο οροπέδιο Μουσών. Λύση που δεν προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία, που σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή τοπικά και στο σύνολο της χώρας, ούτε και στον τοπικό κοινωνικό ιστό.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

Αθήνα  23/09/2019

                     ΑΝΑΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

 ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτη βόσκηση βοοειδών στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου»

Σας διαβιβάζω συνημμένα, την υπ, αριθ. Δ/2019-648.06/09/2019 επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, που αναφέρεται στο πρόβλημα της παρουσίας αδέσποτων κτηνοτροφικών ζώων, και συγκεκριμένα βοοειδών (αγελάδων), στις υπο-αλπικές περιοχές της κοινότητας Παπίγκου του Δήμου Ζαγορίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα εστιάζεται στην αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη) σε υψόμετρα από 1700 έως 2200 μέτρα στο όρος Τύμφη.

Παρατίθενται επίσης σειρά εγγράφων-καταγγελιών που τεκμηριώνουν τα ως άνω και περιγράφουν τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής όσο και τη διατήρηση των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων πέραν της κτηνοτροφίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός.

Παρακαλούμε για τις δικές σας  άμεσες ενέργειες επίλυσης του εν λόγω ζητήματος.

 

                Ο αναφέρων Βουλευτής

                                                                                             

                        Γιώργος Αμυράς

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις