Μόνιμη απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων λόγω δασικών χαρτών;

«Εκκρεμότητες στους δασικούς χάρτες», που «εγείρουν εύλογες διαμαρτυρίες από πολίτες, ειδικά στις περιπτώσεις όπου κινδυνεύουν να χαθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις που λαμβάνουν» αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη να δώσουν λύσεις, προκειμένου να μην απωλέσουν μόνιμα και τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλείται χαρακτηριστικές περιπτώσεις «αγροτών ή καλλιεργητών που κατέχουν  αγροτεμάχια από διανομή ή αναδασμό που διεκπεραίωσε το ελληνικό κράτος στο παρελθόν. Τα τεμάχια αυτά, έχουν καταγραφεί στο απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα που ακολουθεί τη διανομή ή τον αναδασμό ως “υπέρ ιδιοκτητών” και χαρακτηρίζονται ως αγροί. Οι δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να άρουν τον δασικό χαρακτηρισμό που προσδόθηκε από τους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες σε αυτές τις εκτάσεις, αναζητούν συγκεκριμένο τίτλο ή διοικητική πράξη.

Σύμφωνα με τους κατόχους των γεωργικών αυτών εκτάσεων, τα νόμιμα παραστατικά που υπάρχουν για τις εκτάσεις αυτές (π.χ. πράξεις απαλλοτρίωσης, δικαστικές αποφάσεις αποζημιώσεων, συμβόλαια, έγγραφα της διεύθυνσης πολιτικής γης της περιφέρειας) δεν είναι αποδεκτά. Έτσι, εδώ και δύο χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια μάταιη προσπάθεια αναζήτησης των κατάλληλων δικαιολογητικών χωρίς, όμως, να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς διεκπεραίωση αυτών των περιπτώσεων, οι δασικές υπηρεσίες με έγγραφό τους έχουν ζητήσει διευκρινήσεις από την αρμόδια κεντρική διοίκηση στο ΥΠΕΝ από το Μάρτιο, άλλα, ελλείψει απαντήσεων μέχρι σήμερα, δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν.

Ως εκ τούτου, η ταλαιπωρία, οι καθυστερήσεις και οι φόβοι ότι η διετής απώλεια ενισχύσεων θα γίνει οριστική, χωρίς την υπαιτιότητά τους, έχουν οδηγήσει τους κατόχους αυτών των εκτάσεων σε εύλογες διαμαρτυρίες».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Πόσες είναι οι περιπτώσεις που δεν έχουν αποδοθεί οι κοινοτικές ενισχύσεις λόγω προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες στον νομό Λάρισας;
  2. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν σύντομα τα ανωτέρω προβλήματα και να πληρωθούν έγκαιρα οι φετινές κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους; 
  3. Υπάρχει πράγματι ζήτημα με ενδεχόμενη οριστική απώλεια των κοινοτικών ενισχύσεων για τις ανωτέρω περιπτώσεις που εκκρεμούν; Αν ναι, προτίθεστε να δείξετε ειδική μέριμνα ώστε αποσοβηθεί τέτοιος κίνδυνος;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις