'Έκθεση του ΥΠΑΑΤ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Έκθεση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις»

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνήλθε σε τέσσερις συνεδριάσεις στις 20, 24 και 26 Φεβρουαρίου 2020, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεωργίου Βλάχου, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Στις συνεδριάσεις παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδής Βορίδης, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας, κυρία Μαρία-Ελένη (Μαριλένα) Σούκουλη-Βιλιάλη, ο Εισηγητής της Μειοψηφίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Απόστολος Πάνας, η Ειδική Αγορήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρία Διαμάντω Μανωλάκου, ο Ειδικός Αγορητής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ–ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, ο Ειδικός Αγορητής του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, καθώς και οι Βουλευτές κ.κ. Ευάγγελος Αποστόλου, Ευστράτιος (Στράτος) Σιμόπουλος, Βασίλειος Γιόγιακας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βασίλειος Κόκκαλης, Μιχαήλ Κατρίνης, Ιωάννης Οικονόμου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Διονύσιος Σταμενίτης, Χρήστος Γκόκας, Χρήστος Μπουκώρος και Φίλιππος Φόρτωμας.Επίσης, προσήλθαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κανονισμού της Βουλής, οι κ.κ. Σπυρίδων Μάμαλης, Πρόεδρος του ΔΣτουΓεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ),Χρήστος Μάρκου, Πρόεδρος του ΔΣ του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), BrunoRoelants, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας –InternationalCooperativeAlliance(ICA), Ιφιγένεια Δουβίτσα, εκπρόσωπος του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (ΦΚΕ), Μιχαήλ Τζελέπης, Πρόεδρος του 2ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), Ανδριανή-Άννα Μητροπούλου, νομική σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΣΕΜ), Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» (ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ»), Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ), Θωμάς Κουτσουπιάς, Γενικός Γραμματέας της Νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ), Γεώργιος Κατσούλης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Νικόλαος Κακαβάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Άγγελος Ξυλογιάννης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων, Γεώργιος Γκίλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης», Ευάγγελος Δημητρίου, τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης», Γεώργιος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας και Βάιος Μπιμπίλης μέλος της Επιτροπής πρώην Εργαζομένων των υπό εκκαθάριση ΕΑΣ Θεσσαλίας.

Η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας, εισηγήθηκε την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου,ο Εισηγητής της Μειοψηφίας, η ΕιδικήΑγορήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ο Ειδικός Αγορητής του ΜέΡΑ25, το καταψήφισαν, ενώ ο Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και ο Ειδικός Αγορητής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ–ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτησή τους κατάτη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.Η Επιτροπή έκανε δεκτές νομοτεχνικές βελτιώσεις που πρότεινε ο παριστάμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδής Βορίδης, καθώς και τις με γενικό και ειδικό αριθμό 174/2 και 176/3 υπουργικές τροπολογίες.

Τέλος, η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη τις αγορεύσεις των Εισηγητών, των Ειδικών Αγορητών, καθώς και των μελών της, προτείνει την αποδοχή, κατά πλειοψηφία, του ως άνω σχεδίου νόμου, κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του και εισηγείται την ψήφισή του από τη Βουλή, όπως διαμορφώθηκε από την Επιτροπή και τον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δείτε εδώ την έκθεση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις