Κρίσιμα ερωτήματα για το Πράσινο Ταμείο

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Πράσινου Ταμείου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, θέτοντας καίρια ερωτήματα  για την λειτουργία και το ρόλο του Ταμείου.

Αναλυτικά ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι:

«Το Πράσινο Ταμείο, δημιουργήθηκε το 2010 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αρχή της οικονομικής κρίσης και θεωρούμε, ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων.

Πριν ένα χρόνο, λοιπόν, είχαμε μια αντίστοιχη ενημέρωση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και προκύπτουν κάποια ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να σας θέσω.

  • Καταρχήν, ποια είναι η στελέχωση του Ταμείου πριν πέντε χρόνια, πριν ένα χρόνο και ποια είναι τώρα;
  • Το δεύτερο έχει να κάνει με το εάν τελικά μπορεί ο μηχανισμός ο οποίος έχετε να ανταποκριθεί στις πιστοποιήσεις, στις επιλογές των έργων, στο σχεδιασμό;
  • Πόσοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή που ασχολούνται με την οικονομική σας υπηρεσία είναι εξειδικευμένοι στο φυσικό περιβάλλον στους Ο.Τ.Α., γιατί υπάρχουν πληροφορίες για ανεκτέλεστες πληρωμές των προηγούμενων ετών και υπάρχουν καταγγελίες από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων, ότι υπάρχουν δαπάνες προηγούμενων ετών, οι οποίες μετακυλίονται στην επόμενη χρονιά και μειώνουν τη δυνατότητα του Ταμείου να χρηματοδοτήσει έργα.
  • Υπάρχουν επίσης ενημερώσεις σε εμάς, ότι υπάρχουν ποσά που δεν έχουν πληρωθεί για υπερωριακή εργασία για τα προγράμματα της δασοπροστασίας και τελικά το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι το εξής.
  • Το συγκεκριμένο Ταμείο έχει έναν κόφτη του 2.5% σαν μνημονιακή υποχρέωση κάτι που σημαίνει, ότι τα ποσά που έχετε προς διάθεση κατ' έτος είναι 50 με 70 εκατομμύρια, εάν τα λέω σωστά, και αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι σε απόθεμα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μπορείτε να τα ποσοτικοποιήσετε όλα αυτά να μας πείτε νούμερα, ποια είναι η πρόθεσή σας σε σχέση με την αλλαγή αυτού του ποσοστού; Υπάρχει βούληση να επαναδιαπραγματευθείτε αυτή την υποχρέωση;
  • Και τέλος, ανακοινώσατε ειδικό πρόγραμμα για τη δίκαια μετάβαση. Με τί ποσά και πότε;

Στις απαντήσεις τους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Πράσινου Ταμείου σημείωσαν ότι σκοπός τους είναι να αλλάξει το ποσοστό του 2,5% και πως περίπου 60 εκ. ευρώ θα διατεθούν αυτή τη χρονιά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την πορεία της Απολιγνιτοποίησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις