Χαρακόπουλος: Ποιοι και γιατί χρηματοδότησαν την ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,8 εκατομμύρια ευρώ;

«Υπήρξε και πότε γνωμοδότηση για την εκταμίευση επιχορήγησης ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ; Αν ναι, ποιοι είναι οι υπογράφοντες; Υπήρξε ζημία για το Δημόσιο; Ήταν σύννομη η γνωμάτευση και αν όχι σε ποιες ενέργειες, πειθαρχικές, διοικητικές ή άλλες, προχώρησε η προϊσταμένη αρχή, η διοίκηση του ΕΛΓΑ και ο αρμόδιος υπουργός;». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνει προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του σημειώνει ότι «κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναδείχθηκε η “περίεργη” υπόθεση της χρηματοδότησης της ΠΑΣΕΓΕΣ το 2017 με 1,8 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ. Όπως είναι γνωστό, μετά την άρνησή μου κατά την θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2012-2014) να υπογράψω τη χρηματοδότηση στις συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, διότι από το 1994 που έλαβαν σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ δεν απέδωσαν ποτέ λογαριασμό, ουδείς υπουργός στη συνέχεια έβαλε την υπογραφή του σε Υπουργική Απόφαση για εκταμίευση χρημάτων στις ανωτέρω οργανώσεις.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε μια γνωμάτευση υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα με την οποία, κατά παρέκκλιση όσων γίνονταν επί σχεδόν είκοσι χρόνια, δεν ήταν αναγκαία Υπουργική Απόφαση για την εκταμίευση από τον ΕΛΓΑ της επιχορήγησης προς την ΠΑΣΕΓΕΣ. Και τούτο συνέβη σε μια εποχή που ο ΕΛΓΑ αντιμετώπιζε δυσκολίες ρευστότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού προκαταβολής ύψους 70% στις αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ τα αποθεματικά του δόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Επειδή η προάσπιση του δημοσίου χρήματος είναι καθήκον όλων όσοι έχουν την ευθύνη, ανακύπτουν εύλογα ερωτηματικά αν είναι σύννομη αυτή η γνωμοδότηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπέστη ζημία το δημόσιο, και εν προκειμένω ο ΕΛΓΑ, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ». 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν επιπλέον αν προκύπτουν και ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, και αν ναι, αν έχουν ασκηθεί, και τέλος, αν υπάρχει δυνατότητα να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, και αν ναι πώς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις