ΣΥΡΙΖΑ: Τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς: -Ανάπτυξης και Επενδύσεων, -Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών με Θέμα: «Προβλήματα στις αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση αναφέρεται: Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19), η οποία μεταβίβασε την αρμοδιότητα πληρωμής του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Όπως τονίζουν, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις Περιφέρειες, δεν φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων.
Πέραν της καθυστέρησης, πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις Περιφέρειες γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι Περιφέρειες ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό προκαλεί το πρόσθετο πρόβλημα καθώς οι κτηνοτρόφοι που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα, σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου πολλούς μήνες πριν, είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, είναι αδύνατο να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Επειδή, στην περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έχει αποζημιωθεί μέχρι σήμερα κανένας κτηνοτρόφος για ζημιές του 2019, ενώ υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες ακόμα κι από το 2018.
Επειδή, η ΚΥΑ κρίθηκε στην πράξη ως ανεπιτυχής με τις υπάρχουσες δομές και συνθήκες.
Επειδή, σε άλλες περιπτώσεις πληρωμών από τις Περιφέρειες αλλά και αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ δεν απαιτείται κατάθεση φορολογικής ενημερότητας.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
Σκοπεύουν να καταθέσου νέα, διορθωτική ΚΥΑ με την οποία θα λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων;
Παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια) , Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αραχωβίτης Σταύρος, Γκαρά Αναστασία, Ζαχαριάδης Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Πούλου Παναγιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) ,Τσακαλώτος Ευκλείδης και Χαρίτου Δημήτρης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις