Χρ.Μπουκώρος: Για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων

Πρωτοβουλία για να ανοίξουν οι «στρόφιγγες» των τραπεζών με εγγυημένα δάνεια στο 100% από το ταμείο εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για επιχειρήσεις, που θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης, ανέλαβε, σε συνεργασία με ευρωβουλευτές, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, με στόχο την εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, που σήμερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας των τραπεζών.

Ο βουλευτής μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, καθώς δεν έχουμε ακόμη στιβαρό και υγιές τραπεζικό σύστημα και ένα ασθενές τραπεζικό σύστημα παρά την εγγύηση του 80% από το κράτος, επιφυλάσσεται να δανειοδοτήσει και βάλει προϋποθέσεις από την εποχή της κρίσης ή και νωρίτερα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται πολλές δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, κάτι που είναι Πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο κ. Μπουκώρος είπε ότι μίλησε με πολλούς Ευρωβουλευτές (Ασημακοπούλου, Κύρτσο, Σπυράκη) και τους ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλία να προσπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν… «Γιατί να έχουμε στο ταμείο εγγυοδοσίας ορισμένα δισεκατομμύρια και στο τέλος να μην μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει πρόβλημα», όπως ανέφερε.

Ο ίδιος επρόκειτο να μιλήσει και με την κα Βόζεμπεργκ και ανέφερε ότι υποσχέθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρθεί αυτό το εμπόδιο.
«Εκείνο που σκέφτομαι, είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει εγγύηση στο 100%, όταν συνοδεύεται με μια αναλυτική και πειστική έκθεση βιωσιμότητας της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Χρ. Μπουκώρος είπε ότι πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε επιχειρήσεις που στάθηκαν και μπορούν να σταθούν όρθιες, για να προσφέρουν στην οικονομία, στην εργασία και στην απασχόληση.

Η ενίσχυση διαφόρων κλάδων

Για τους συνπλοιοκτήτες αλιείς, που μένουν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης ο Χρ. Μπουκώρος ανέφερε ότι είχε συνάντηση την Τετάρτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι προς υπογραφή η ενίσχυση με 15 εκ. € για τους 13.500 αλιείς της χώρας και είναι η πρώτη φορά που θα λάβουν de minimis (ήσσονος σημασίας) ενίσχυση οι Έλληνες αλιείς.

Ο βουλευτής είπε ότι, η ενίσχυση των ανθοκόμων, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία, έχει υπογραφεί και είναι η πρώτη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο κρατική ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα, που εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ ώριμο το αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων, που υπέστησαν ζημιά το Πάσχα, όπου στα αμνοερίφια είχαμε συμπίεση των τιμών και βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης για ένα ποσό που μπορεί να προσεγγίσει τα 20 εκ. €.

Ο ίδιος είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε 150 εκ. € από τον προϋπολογισμό, που πρέπει να πάνε στοχευμένα σε κλάδους που έχουν υποστεί ζημιά από τον κορωνοϊό.

Συνεργασία για κανόνες στον τουρισμό

Ο κ. Μπουκώρος τόνισε ότι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση του Ελληνικού Τουρισμού, σε μια δύσκολη χρονιά, που περιορίζεται η σεζόν και οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες για τις επισκέψεις στην Ελλάδα φέτος. Ο βουλευτής είπε ότι ο τουρισμός, αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 18 δις € και ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με πρωθυπουργούς επτά κρατών (Αυστραλίας, Σιγκαπούρης, Αυστρίας, Δανίας) που πέτυχαν να χειριστούν την πανδημία με πολύ καλό τρόπο και οι οποίες ανέλαβαν πρωτοβουλία για ν’ αρχίσουν να συντάσσονται με κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού και να βάλουν τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει ο τουρισμός φέτος. Ο βουλευτής είπε ότι τον ικανοποίησαν δημοσιεύματα ξένων μέσων που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ιδανικό τουριστικό προορισμό φέτος και είπε ότι αυτό είναι ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε, για να σώσουμε ένα κομμάτι του Ελληνικού τουρισμού.

Ο Χρ. Μπουκώρος διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού στη χώρα μας, θα είναι γενναία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις