Διακίνηση μελιού εντός Ελλάδος εισαγόμενου από την «Κίνα»
ΜΕΛΙ ΚΙΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την   «Διακίνηση μελιού εντός Ελλάδος εισαγόμενου από την «Κίνα». Δείτε αναλυτικά την ερώτηση: 

 

Κύριε Υπουργέ,

Δεν  μπορούμε  να  κρύψουμε  την  έκπληξή  μας  αλλά  και  την  απορία  μας,  όταν πληροφορηθήκαμε από διαφήμιση στο διαδίκτυο για την κυκλοφορία μελιού στην ελληνική  αγορά  με  χώρα  προέλευσης  την «Κίνα(!).  Έχοντας  υπόψη  μας  την συγκεκριμένη επωνυμία εμπορικής ετικέτας μελιού που διακινείται εντός της ελληνικής λιανικής   αγοράς   αλλά   και   κάποια   στοιχεία «αμαρτωλού»   παρελθόντος,   που αναφέρονται  σε  έγκυρη  ενημερωτική  ιστοσελίδα  του  διαδικτύου  και  αφορούν  σε εισαγόμενα  από  την  Κίνα  και  διανεμόμενα  στην  ΕΕ  προϊόντα  μελιού  μέσω  της Γερμανίας,  κύριας  χώρας  εισαγωγής,  προκαλούνται  εύλογα  ερωτήματα  για  τους ελέγχους συμμόρφωσης με προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας και καταλληλότητας προς κατανάλωση των μελιών που προέρχονται από Κίνα και διατίθενται στη χώρα μας.

Επιπλέον, θεωρούμε τουλάχιστον τραγική την πληροφορία από την ίδια ως άνω έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα για το ότι, οι ποσότητες μελιού που εξάγει η Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάχτυλα και κυμαίνονται από 500 έως 1500 τόνους ετησίως. Το προηγούμενο συμβαίνει, παρά το ότι παράγεται μέλι εξαιρετικής ποιότητας από τους Έλληνες παραγωγούς, χωρίς πρόσθετα, σύμφωνα και με διαπιστώσεις από αναλύσεις που έχει διεξαγάγει ο φορέας των ΗΠΑ «FSN», πραγματοποιώντας τυχαία ελέγχους σε δείγματα, που εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Κατόπιν των παραπάνω, όπως φαίνεται, η υποστήριξη της χώρας μας στο πιο παραδοσιακό προϊόν της πρωτογενούς μας παραγωγής, κυριολεκτικά, βοά με την «απουσία της.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.   Έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι και αναλύσεις στο εισαγόμενο μέλι από Κίνα  που κυκλοφορεί στην λιανική αγορά τροφίμων εντός της Ελληνικής Επικράτειας; Αν  ναι, σε ποια ποιοτική βαθμίδα κατατάσσεται, ως προς το αντίστοιχο ελληνικό, από  πλευράς καθαρότητας και έλλειψης επικίνδυνων προσμίξεων;

 

Παρακαλώ, να μου χορηγηθεί κάθε σχετικό έγγραφο με αναλύσεις και πορίσματα ελέγχων, ως άνω, που αφορούν σε ποσότητες
μελιού  εισηγμένων  από  την  Κίνα,  που  έχουν  εισαχθεί  προς
εκτελωνισμό  σε    υπηρεσίες  Τελωνείων  της  χώρας  μας, από
1/1/2019 ως σήμερα.

2. Προτίθεσθε να υποστηρίξετε με εκτεταμένες καμπάνιες προβολής το ελληνικό  μέλι στις διεθνείς αγορές, καθώς, το εν λόγω προϊόν διακρίνεται ως κορυφαίο για τις προδιαγραφές και την ποιότητά του και αποτελεί καύχημα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής διατροφικών προϊόντων;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις