ΣΥΡΙΖΑ: Για την εκκαθάριση αγροτικών δανείων
ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την «πορεία Εκκαθάρισης Αγροτικών Δανείων» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι ότι 13 μήνες μετά τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), «δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την στιγμή που το έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας», «δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ δάνειο με εγγύηση μέσω του ταμείου αυτού».
Στην εισηγητική τους έκθεση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν: «Την ίδια όμως ώρα που αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή κυρίως της π. Αγροτικής Τράπεζας στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η έλλειψη πληροφόρησης στο θέμα αυτό εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «ενώ ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κος Ζαβός έχει αναγνωρίσει –απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή –ως πολύ καλές αυτές τις ρυθμίσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια σχετική νέα παρέμβαση.
Επιπλέον αυτών, καταγγέλλεται ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά»


 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να ενημερώσουν για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων από τον εκκαθαριστή;

2. Υπάρχει σχεδιασμός και αν ναι ποιος είναι αυτός, για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;

3. Ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης σε σχέση με την περικοπή των τόκων και των πανωτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια των ανωτέρω περιπτώσεων;

4. Προτίθενται να συζητήσουν από κοινού το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Εκκαθαριστή, όπως πολλές φορές έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάψουν οι ειδοποιήσεις αλλά και να υπολογιστεί ένα οριστικό ποσό και χρονοδιάγραμμα σε κάθε ενδιαφερόμενο για να διευκολυνθεί εντέλει ο προγραμματισμός και η εξόφληση των οφειλών;», καταλήγει η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις