Ηλεκτρονική ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά
αδήλωτα τετραγωνικά ιδιοκτητών ακινήτων

Την προσωπική ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης, με ερώτησή του στη Βουλή.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε επιβεβλημένη και αναγκαία τη μηνιαία παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους την οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών  γιατί θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, τους εργαζόμενους των Δήμων που αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των σχετικών δηλώσεων, αλλά και τους ίδιους του Δήμους και τα έσοδά τους.

Για το θέμα αυτό ο ίδιος είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση (υπ’ αριθμ. 8979) στις 26/8/2020 προς τον Υπουργό Εσωτερικών όπου επισήμαινε τις δυσκολίες που υπήρχαν κατά την υποβολή των δηλώσεων στην ειδική πλατφόρμα, οι οποίες σε συνδυασμό με τις καθημερινές δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των φορολογούμενων που λήγουν στις ίδιες ημερομηνίες, καθιστούσαν την εν λόγω παράταση αναγκαία.

«Όμως, το ποσοστό των αδήλωτων τετραγωνικών εξακολουθεί και θα παραμείνει υψηλότατο, όσο και αν υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αν δεν συνοδευτεί από προσωπική ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για το σοβαρότατο αυτό θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Απόδημοι Έλληνες, τους οποίους μέχρι σήμερα ουδείς ποτέ ενημέρωσε για τη σημαντική αυτή ρύθμιση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Εν προκειμένω, η ενημέρωση των φορολογούμενων – ιδιοκτητών μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και ανέξοδα μέσω της ΑΑΔΕ που έχει τη δυνατότητα να αποστείλει ενημερωτικά email ή sms προς όλους τους ΑΦΜ κατόχων ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους, τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως κατ’ επανάληψη τους έχει ενημερώσει για θέματα του Κτηματολογίου.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του αναφέρει:

Επειδή η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων σε συνδυασμό με την ανάγκη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης των ιδιοκτητών αποτελεί αίτημα και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Επειδή η δοθείσα παράταση πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να μην παραμείνει μια ημερομηνία χωρίς νόημα.

Επειδή τα οφέλη για τα οικονομικά των Δήμων θα είναι πολύ σημαντικά από εδώ και στο εξής.

Επειδή αν υπάρξει ενημέρωση μέσω μηνυμάτων της ΑΑΔΕ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα δηλώσουν, και τα σχετικά έσοδα των Δήμων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να ενημερώσετε τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνους που ζουν εκτός Ελλάδος για το θέμα αυτό;

2)Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεργαστεί με την ΑΑΔΕ προκειμένου να αποστείλει σχετική ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω email ή sms στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα θέματα των δημοτικών τελών;

3)Προτίθεται ο ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώνει τους Δήμους άμεσα για την ημερομηνία διακοπής του ρεύματος, ώστε να διακόπτεται αυτόματα η χρέωση των Δημοτικών Τελών, Καθαριότητας και Φωτισμού και να μην χρεώνονται οι πολίτες άδικα σημαντικά ποσά;

4)Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι Δήμοι της χώρας με τον ΔΕΔΔΗΕ και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών και των μισθωτών ακινήτων;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις