Στ. Αραχωβίτης: Σε απόγνωση και οι παραγωγοί, οικοτέχνες και μεταποιητές που δραστηριοποιούνται στις αγορές καταναλωτών
παραγωγοί, οικοτέχνες και μεταποιητές

Με Ερώτηση που κατατέθηκε χθες, 9 Σεπτεμβρίου, από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α Στ. Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκο και συνυπογράφεται από 29 ακόμα βουλευτές του κόμματος, ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να πάρει πίσω την πρόσφατη αναστολή λειτουργίας των αγορών καταναλωτών ώστε να λειτουργήσουν ξανά άμεσα, με την προϋπόθεση ασφαλώς της τήρησης των  ενδεδειγμένων μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Τη στιγμή που η ύφεση στην ελληνική οικονομία, το 2ο τρίμηνο του 2020, έφτασε στο 15,2%, και τα νοικοκυριά στις σημερινές συνθήκες κρίσης πετυχαίνουν ικανοποιητικές τιμές σε αυτές τις αγορές, η αναστολή της λειτουργίας τους αποδεικνύει την αδιαφορία της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Η πολιτική τους στρέφει αναγκαστικά τους καταναλωτές στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα τροφίμων, στα οποία βρίσκουν τα βασικά προϊόντα σε αυξημένες συγκριτικά τιμές, επιβαρύνοντας επιπλέον την κρίση που βιώνουν. Το κλείσιμο  των αγορών καταναλωτών οδηγεί και τους δραστηριοποιούμενους σε αυτές παραγωγούς, οικοτέχνες και μεταποιητές σε απόγνωση, αφού χάνουν τη διέξοδο διάθεσης των προϊόντων τους, και άρα το εισόδημα από την πώλησή τους. Όταν δε, μετά τη λήξη των πρώτων μέτρων κατά της πανδημίας -στα οποία πρώτες εντάχθηκαν οι αγορές καταναλωτών-, ο κλάδος εξαιρέθηκε από τους ΚΑΔ της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, η αναλγησία της Κυβέρνησης τούς οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης  και Επενδύσεων

Θέμα: “Άρση του αναίτιου μέτρου αναστολής λειτουργίας των αγορών καταναλωτών”

Με το άρθρο 37 του νόμου 4497/2017 για το υπαίθριο εμπόριο, θεσμοθετήθηκαν αγορές καταναλωτών στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί, οικοτέχνες και μεταποιητές.

Με τη λειτουργία των αγορών αυτών, δημιουργούνται άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές, οι οποίες αποτελούν και τη βάση πάνω στην οποία γίνεται η εμπορία  μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς. Με την αμεσότητα αυτή και αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, οι καταναλωτές επωφελούνται την προμήθεια προϊόντων σε  χαμηλές τιμές, ενώ οι παραγωγοί έχουν εναλλακτική  διέξοδο για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Η θεσμοθέτηση των αγορών αυτών ήταν απόρροια της αυτο-οργάνωσης  και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν από το 2012 και την αρχή της οικονομικής κρίσης, όταν σε συνεργασία με πολίτες δημιουργήθηκαν αγορές χωρίς μεσάζοντες με στόχο την έμπρακτη  αλληλεγγύη στον πληττόμενο λαό. Δημιουργήθηκαν και πλαισιώθηκαν από την πλειοψηφία των δήμων της χώρας. Στήριξαν με τεράστιες ποσότητες τροφίμων τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, τα συσσίτια εκκλησιών και τις δομές αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν για ν’ αντιμετωπίσουν την οικονομική ανέχεια της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Όμως την 14η Μαρτίου 2020, οι πρώτες και οι μοναδικές αγορές που έκλεισε η Κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του Covid 19 λίγο πριν τα γενικευμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε, ήταν οι αγορές καταναλωτών.

Αποτέλεσμα ήταν ο περιορισμός των εσόδων των δραστηριοποιούμενων σε αυτές τις αγορές (παραγωγοί, οικοτέχνες και μεταποιητές). Στη συνέχεια, ενώ μεν ο κλάδος μπήκε σε αναστολή λειτουργίας, εξαιρέθηκε από τους ΚΑΔ της οικονομικής ενίσχυσής των 800 ευρώ ενώ η οικονομική ζημία που υπέστη είναι τεράστια. Σύμφωνα δε, με την σχετική τους επιστολή, αμέσως μετά τη λήξη του lockdown και την επαναλειτουργία τους, συμμορφώθηκαν πλήρως με τα μέτρα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν τις  τιμές στα προ κρίσης επίπεδα, σε αντίθεση με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που επικράτησαν ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής.

Παρά την οικονομική ζημία και την εξαίρεση από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και ενώ υπήρχε η προετοιμασία για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή διοργάνωση των αγορών κατά την έναρξη της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου (το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη), στις 28.08.2020 εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.52831 - ΦΕΚ 3573/Β με την οποία αναστέλλεται εκ νέου η λειτουργία μόνο  των αγορών  καταναλωτών.

 

Επειδή δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος για την αναστολή λειτουργίας των αγορών καταναλωτών, αν και εφόσον τηρηθούν αυστηρά τα ενδεδειγμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Επειδή κατά τη διάρκεια της επανέναρξης των αγορών αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων, η λειτουργία των αγορών καταναλωτών ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας

Επειδή η λειτουργία αυτών των αγορών με την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας είναι επωφελής για τους  καταναλωτές που πετυχαίνουν ικανοποιητικές τιμές στις σημερινές συνθήκες κρίσης που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Επειδή με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.52831 - ΦΕΚ 3573/Β/28-8-2020 η οικονομική ζημία των δραστηριοποιούμενων στις αγορές καταναλωτών παρατείνεται ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στήριξης το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που τους οδηγεί στη βίαιη φτωχοποίηση.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν περιελήφθησαν οι δραστηριοποιούμενοι στις σύμφωνα με το  άρθρο 37 του νόμου 4497/2017 λειτουργούσες αγορές καταναλωτών στα μέτρα στήριξης ενώ η λειτουργία τους διεκόπη με απόφαση της Κυβέρνησης ήδη από το Μάρτιο;
  2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την εκ των υστέρων ένταξή τους στα έκτακτα μέτρα στήριξης για το διάστημα που η λειτουργία των αγορών διεκόπη με Κυβερνητική Απόφαση από 14 Μαρτίου 2020;
  3. Προτίθεστε να αποσύρετε άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.52831 της 28/8/2020 που παύει εκ νέου τη λειτουργία των αγορών καταναλωτών, καθορίζοντας ταυτόχρονα εφόσον συντρέχουν λόγοι ένα σαφές πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων προστασίας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κων/νος

Μπάρκας Κων/νος

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τσίπρας Γεώργιος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις