Τσιγκρής: Για τα μέτρα στήριξης αμπελουργών και οινοπαραγωγών
μέτρα στήριξης αμπελουργών και οινοπαραγωγών

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα μέτρα στήριξης των οινοποιών και των οινοπαραγωγών.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Η αμπελουργία αποτελεί έναν κρίσιμο παραγωγικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, ο οποίος υπέστη καίριο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καθώς και η κάθετη μείωση των τουριστικών αφίξεων, οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σταφυλιού και κρασιού, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), αναφορικά με την πορεία της κατανάλωσης οίνου το 2019, σημειώθηκε πτώση της κατανάλωσης κατά 14,25% σε σχέση με το 2018, ενώ τα αποθέματα οίνου υπήρξαν τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συσσωρευμένα προβλήματα των προηγούμενων ετών, προστίθεται και η τρέχουσα αρνητική χρονιά,  που χαρακτηρίζεται από τις πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης των σταφυλιών στην αγορά.

Ενδεικτικά, σήμερα οι αμπελουργοί της Αχαΐας διαθέτουν το Ροδίτη  προς 0,10 έως 0,15 λεπτά το κιλό, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

Η αδυναμία απορρόφησης της φετινής παραγωγής, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου των οινοποιείων, αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αποδίδεται στη μη διάθεση της περυσινής σοδειάς.

Οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της Αχαΐας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και συνεπώς θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά”._

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη λήψη μέτρων στήριξης για τους αμπελουργούς και τους οινοπαραγωγούς της Αχαΐας και β) πότε θα εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις