Πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης οι "Φακές Βουζίου" Δήμου Δομοκού
Φακές Βουζίου

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης οι "Φακές Βουζίου" Δήμου Δομοκού, της Π.Ε. Φθιώτιδας». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Το χωριό Βουζί ( προέρχεται από τη λέξη « Βούζια», η οποία περιγράφει τα ενδημικά υδροφυή φυτά), του Δήμου Δομοκού, είναι γνωστό για τις νόστιμες φακές που παράγει. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Σύλλογος Απανταχού Βουζιωτών διοργανώνει «Γιορτή Φακής» σε συνεργασία με τους παραγωγούς του χωριού. Η ποικιλία της ανωτέρω φακής είναι πλατύσπερμη, ευπροσάρμοστη και ανθεκτική στο ψύχος, ενώ η φήμη της επιβεβαιώνεται και με τη βράβευσή της (ως βραβείο γεύσης) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1958 και το 1962. Σήμερα, η καλλιέργεια και η ζήτηση τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ υπάρχει, μάλιστα, και στροφή στη βιολογική παραγωγή. Η επεξεργασία του εν λόγω προϊόντος έχει εκσυγχρονιστεί και πριν την τυποποίηση, γίνεται ποιοτικός έλεγχος. Έχει, κιόλας, δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών φακής, η οποία συντονίζει και οργανώνει την παραγωγή, τη διάθεση, αλλά και την προβολή του προϊόντος. Συνεπώς, τα όσπρια Δομοκού διαφαίνεται ότι δύνανται να αλλάξουν τα δεδομένα για την γεωργική και την αγροτική οικονομία, τόσο στο οροπέδιο Όθρυς, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στην ανάπτυξη, εφαρμογή και εκτέλεση σχεδιασμού, ώστε η καλλιέργεια της ποικιλίας της «Φακής Βουζίου» να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, με συνέπεια, αφενός, την αύξηση του αριθμού καλλιεργητών και της ζήτησης αυτής, εγχωρίως, και αφετέρου, της εξωστρεφούς προοπτικής προβολής του εν λόγω προϊόντος, ως προϊόν Π.Ο.Π., που είναι αναγνωρισμένο στο εξωτερικό, μέσω των διεθνών αγροτικών εκθέσεων, οι οποίες διοργανώνονται και στην Ελλάδα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις