Δ. Χαρίτου: 16 μήνες από τις χαλαζοπτώσεις και τις πλημμύρες χωρίς αποζημιώσεις
Χαλαζόπτωση Αποζημειώσεις Πλημμύρες

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες της 10ης Ιουλίου 2019 που προκάλεσαν ζημιές σε στέγες σπιτιών και σε επιχειρήσεις σε οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου.

Ο βουλευτής αναφέρει σε ερώτησή του, που συνυπογράφουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα -16 μηνών- και οι πολίτες έχουν επωμιστεί την αποκατάσταση μέρους των ζημιών, η κυβέρνηση καθυστερεί να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, που είναι προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στην ερώτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, «… Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και αφορούσαν αποζημίωση καταστροφών είναι 506, εκ των οποίων 460 σε οικίες και 46 σε άλλα κτίσματα (όπως εκκλησίες, τεμένη, καταστήματα, αποθήκες). Στον Δήμο Ιάσμου ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν και αφορούσαν αποζημίωση καταστροφών ήταν 150.
Με ερώτησή μας που σας καταθέσαμε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, επτά μήνες μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν, ζητήσαμε να μας απαντήσετε γιατί καθυστερεί η καταβολή των αποζημιώσεων παρότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν έκδηλη η ανησυχία των πληγέντων κατοίκων της περιοχής. Στην απάντηση που λάβαμε στις 16 Απριλίου 2020 με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δεν είχε εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών, λόγω της χαλαζόπτωσης και των πλημμυρών στις 10.07.2019, περιοχών που ήταν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Σήμερα βρισκόμαστε στο Νοέμβριο 2020, έχει παρέλθει διάστημα δεκάξι μηνών από τις καταστροφές, σας έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία, εν τούτοις ακόμη είναι άγνωστο αν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών και απροσδιόριστο χρονικά πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Επειδή μέχρι σήμερα, δεκαέξι μήνες μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι πληγέντες στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου.»

Και συνεχίζει η ερώτηση, «Επειδή δεν έχετε εκδώσει ακόμη τη σχετική ΚΥΑ οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών.
Επειδή οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν επωμισθεί το οικονομικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών και εν μέσω πανδημίας βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πότε θα εκδώσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών;
Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις