ΚΙΝΑΛ: «Ειδική ενίσχυση για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, άμεσα»
ΚΙΝΑΛ: «Ειδική ενίσχυση για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, άμεσα»

Σε συνθήκες Covid 19 οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μαζί τους και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ συνυπογράφουν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, και Οικονομικών για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας σε μία χρονιά με μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

Όπως τονίζεται στο σκεπτικό της ερώτησης “Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολο των αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε, συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής, μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες του COVID-19.

Η παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και την κατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής”.

Η ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

1)Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Μ. Βορίδη

2) Υπουργό Οικονομικών, κο. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών»

Κύριοι Υπουργοί,

«Στο Πρωτόκολλο 4 της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπάρχει ειδικό καθεστώς δέσμευσης της Ε.Ε. για ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κάτι που αναγνωρίζει πως το βαμβάκι είναι ένα προϊόν με τεράστια στρατηγική σημασία τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και για την ελληνική οικονομία. Από την παραγωγή έως και την μεταποίηση δημιουργεί ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που αφορά πληθώρα συνδεδεμένων επαγγελμάτων και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον εκκοκκιστικό και σε άλλους κλάδους.Η πολλαπλασιαστική δυναμική του είναι αναμφισβήτητη, καθώς τα προϊόντα και υποπροϊόντα του βάμβακος έχουν αμέτρητες χρήσεις. Οι ίνες του χρησιμοποιούνται από την κλωστοϋφαντουργία και την παραγωγή ρούχων έως την φαρμακοβιομηχανία και τα προϊόντα ομορφιάς. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για βαμβακέλαιο,βαμβακόπιτα στις ζωοτροφές και για βιομάζα βιοενεργειακής χρήσης. Χρήσεις συναντάμε ακόμη και σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το βαμβάκι σταθερά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών, όλων των εξαγώγιμων προϊόντων, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία του για το ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα,χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολο των αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε,συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής,μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες τουCOVID-19.

H παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και την κατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ,δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής.

Δεδομένου ότι, η καλλιέργεια βάμβακος χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από την πανδημία

Δεδομένου ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε οι Υπουργοί:

1)Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας;

2)Σκοπεύετε να συνδράμετε με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς;

3) Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την παρουσία του ελληνικού βάμβακος, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  • Απόστολος Πάνας
  •  Γιώργος Αρβανιτίδης
  •  Χρήστος Γκόκας
  •  Μιχάλης Κατρίνης
  •  Κώστας Σκανδαλίδης
  •  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
  •  Ευαγγελία Λιακούλη
  •  Γιώργος Μουλκιώτης
  •  Χσρά Κεφαλίδου
  •  Μπαράν Μπουρχάν
  •  Ιλχάν Αχμέτ
  •  Γιώργος Φραγγίδης
  •  Βασίλης Κεγκέρογλου
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις