Μάξιμος προς Βορίδη: Θα ενισχύσετε το βαμβάκι ή είναι φήμες των κερδοσκόπων;
Μάξιμος προς Βορίδη: Θα ενισχύσετε το βαμβάκι ή είναι φήμες των κερδοσκόπων;

«Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τη βαμβακοκαλλιέργεια ή οι φήμες αυτές διακινούνται για να συμπιεστεί η τιμή στον παραγωγό, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις για εναρμονισμένες πρακτικές; Υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά βάμβακος και αν ναι πώς σκοπεύετε να τα πατάξετε;». Τα δυο αυτά ερωτήματα που «καίνε» αυτή την περίοδο τους βαμβακοπαραγωγούς θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα και η οικονομική της σπουδαιότητα για τις περιοχές που καλλιεργείται είναι σημαντική. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία ολόκληρες αγροτικές περιοχές και χωριά βασίζονται στην καλλιέργεια του βαμβακιού και συνεπώς η πρόσοδος από την καλλιέργεια αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.

Οι βαμβακοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή. Όπως διευκρινίζουν, η τιμή του βαμβακιού που παρέδωσαν φέτος κυμαίνεται στα 41 με 42 λεπτά το κιλό και σε συνδυασμό με την μειωμένη μέση στρεμματική απόδοση, -ενδεχομένως απότοκο των καιρικών φαινομένων- συμπιέζει τα εισοδήματά τους»

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από την πολιτεία, αλλά και για φημολογία περί ενίσχυσης που στόχο έχει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδα Ελευθερία, 07.12.2020) “το Υπουργείο κρατά χαμηλούς τόνους και αφήνει να εννοηθεί οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια παικτών της αγοράς, ώστε να καθησυχάσουν τους παραγωγούς αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν εμπορικά”». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακοπουλος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις