Χαρακόπουλος: Ανησυχία αγελαδοτρόφων για ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ
Χαρακόπουλος: Ανησυχία αγελαδοτρόφων για ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ

«Οι διαβουλεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το μέλλον της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είναι φυσικό να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους βασίζεται στις κοινοτικές ενισχύσεις. Εύλογη, επομένως, είναι και η ανησυχία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που δεν θα ήθελαν να αιφνιδιαστούν δυσάρεστα με απώλεια ενισχύσεων απαραίτητων για τη βιωσιμότητα των αγροκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές στο γάλα τα τελευταία χρόνια -μετά και την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος- και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, καθιστούν τη μοναδική ενίσχυση που λαμβάνουν, μέσω των ειδικών δικαιωμάτων που κατέχουν, άκρως απαραίτητη για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεών τους. Όπως επισημαίνουν, ενδεχόμενη κατάργησή της, αν δεν αντικατασταθεί με ενίσχυση ισοδύναμης αξίας στη νέα ΚΑΠ, θα σημάνει και τον πλήρη αφανισμό τους.

Συνεπώς, στο πλαίσιο των διεργασιών που πραγματοποιούνται για τις αλλαγές στον τρόπο κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων στη νέα προγραμματική περίοδο, ζητούν από την πολιτεία οι μελλοντικές αποφάσεις να επιτρέψουν την επιβίωσή τους μέσω μιας ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς της επόμενης ΚΑΠ».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Είναι βάσιμοι οι φόβοι των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής για κατάργηση των ενισχύσεων που λαμβάνουν μέσω των ειδικών δικαιωμάτων;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι τη λήψη των τελικών αποφάσεων;

3. Πως προτίθεστε να στηρίξετε τον κλάδο της γαλακτοφόρου αγελαδοτροφίας;

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις