Βορίδης: Κρεσέντο ασύστολων ψευδών και ανακριβειών από τον ΣΥΡΙΖΑ
Βορίδης: Κρεσέντο ασύστολων ψευδών και ανακριβειών από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Για "κρεσέντο ασύστολων ψευδών και ανακριβειών" κάνει λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κοινή δήλωση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη και της αναπληρώτριας τομεάρχη, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Ο κ. Αραχωβίτης με την κ. Τελιγιορίδου με ανακοίνωσή τους "κατηγόρησαν" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι μόλις ένας στους είκοσι αλιείς έλαβε την ενίσχυση για την "προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων λόγω πανδημίας και πως αποκλείστηκε το 94% των παράκτιων αλιέων".

Σημειώνουν ότι ένας στους δέκα αιγοπροβατοτρόφους δεν έλαβε την ειδική ενίσχυση που αφορά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και πως "σχεδόν οι μισοί ελαιοπαραγωγοί μένουν εκτός ενίσχυσης από το Μέτρο 21" όπως και οι 7 στους δέκα δραστηριοποιούμενους σε λαϊκές αγορές και προσθέτουν πως "μόλις 1 στους 8 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "πράσινος τρύγος"" ενώ "οι 6 στους 10 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης" όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Στην απάντησή του ο κ. Βορίδης τονίζει ότι ο κ. Αραχωβίτης και η κ. Τελιγιορίδου παραλείπουν εσκεμμένα "να αναφέρουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη στο παραπάνω μέτρο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός, είναι να είναι εξοπλισμένα με σύστημα δορυφορικού εντοπισμού VMS".

Αναφορικά με τους παράκτιους αλιείς, ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει "μόνο εμείς ενισχύσαμε συνολικά 13.300 παράκτιους αλιείς με 11,3 εκατ. ευρώ (τα ψίχουλα όπως αναφέρουν) μέσω του μηχανισμού de minimis και αυτή είναι η μοναδική φορά που ο συγκεκριμένος κλάδος έλαβε οποιαδήποτε είδους ενίσχυση".

"Να ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενισχύσαμε 40.000 αιγοπροβατοτρόφους με 30 εκατ. ευρώ, θέτοντας ως κριτήριο ενίσχυσης ακριβώς τους ίδιους όρους που είχαν θέσει και εκείνοι όταν προχώρησαν στη χορήγηση de minimis ως προεκλογικό μποναμά" αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσθέτει: "Να ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο εμείς ενισχύουμε για πρώτη φορά 150.000 επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς με 126 εκατ. ευρώ, όταν αυτοί τόσα χρόνια δεν έδωσαν δεκάρα τσακιστή για τον κλάδο".

Συνεχίζοντας, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει πως "εμείς ενισχύσαμε 8.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών με πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση" καθώς και πως "μόνο εμείς ενισχύσαμε με 20 εκατ. ευρώ οινοπαραγωγούς και αμπελοκαλλιεργητές, μέσω του προγράμματος του πράσινου τρύγου και έμμεσα μέσω της απόσταξης κρίσης".

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης σημειώνει, πως "όλοι οι αγρότες που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εντάχθηκαν στο ευεργετικό μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής".

Απαντώντας στον κ. Αραχωβίτη και την κ. Τελιγιορίδου ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 για το υπουργικό γραφείο θα αυξηθεί κατά 600.000 ευρώ μετά από υπογραφή του, ο κ. Βορίδης σημειώνει ότι "το σύνολο του ποσού αφορά σε λειτουργικά έξοδα του υπουργείου. Αλλά τέτοιοι είναι".

Και καταλήγει: "Να ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος που να έχει αποδεδειγμένα πληγεί και να μην έχουμε σπεύσει να τον ενισχύσουμε και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγρότες μας στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε πρόσφατα την πλάτη του, αρνούμενος να ψηφίσει την τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα να χορηγήσουμε άμεσα γενναίες προκαταβολές σε όσους επλήγησαν από τη σφοδρότητα του"Ιανού"" συμπληρώνοντας: "Ευτυχώς για τους Έλληνες που απαλλάχθηκαν από αυτούς που ανήγαγαν τα χυδαία ψέματα σε πολιτική".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις