Β. Σπανάκης: Να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στις πρόσθετες ύλες σύνθεσης και για τις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς
Β. Σπανάκης: Να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στις πρόσθετες ύλες σύνθεσης και για τις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς

Να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στις πρόσθετες ύλες σύνθεσης και για τις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς, ζητάει ο Βουλευτής Β. Σπανάκης

Την ανάγκη να μειωθεί άμεσα ο συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο των πρόσθετων υλών σύνθεσης ζωοτροφών προκειμένου να μειωθεί η τιμή πώλησης και των ζωοτροφών για τα ζώα συντροφιάς, ζητάει με Κοινοβουλευτική του Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Όπως αναφέρει στην Ερώτηση που κατέθεσε, «Η προηγούμενη Κυβέρνηση αν και μείωσε τον ΦΠΑ σε ορισμένες πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, εντούτοις η μείωση αυτή δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις πρόσθετες ύλες», γεγονός που «δημιούργησε αφενός αρκετά πρακτικά προβλήματα και αφετέρου ένα καθεστώς ανισότητας.

Ο κ. Σπανάκης τονίζει πως, «η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ζωοτροφών θα αποφέρει μείωση του κόστους για όλους (παραγωγούς, κτηνοτρόφους, πολίτες, επαγγελματίες του κλάδου ζώων συντροφιάς κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο άνισος συντελεστής που εφαρμόζεται σήμερα» και ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στο σύνολο των πρόσθετων υλών σύνθεσης ζωοτροφών και αν προτίθενται να εφαρμόσουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ζωοτροφών, δηλαδή και στις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3' Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό

Θέμα: «Επιβάλλεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις πρόσθετες ύλες σύνθεσης για όλες τις ζωοτροφές, προκειμένου να μειωθεί η τιμή πώλησης των ζωοτροφών και για τα ζώα συντροφιάς»

Κύριοι Υπουργοί,

Η τιμή των ζωοτροφών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόσο για τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και για τους καταναλωτές και πολίτες. Αυτό ισχύει και για τις τροφές που προορίζονται για τα παραγωγικά ζώα, καθώς οι ποσότητες είναι μεγάλες, αλλά και για τα ζώα συντροφιάς τα οποία αποτελούν στην ουσία μέλη ενός νοικοκυριού.

Για την παραγωγή μίας ζωοτροφής απαιτούνται πλήθος πρόσθετων υλών και προϊόντων.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση αν και μείωσε τον ΦΠΑ σε ορισμένες πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, εντούτοις, η μείωση αυτή δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις πρόσθετες ύλες.

Η εφαρμογή διπλού ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τις πρόσθετες ύλες δημιούργησε αφενός αρκετά πρακτικά προβλήματα και αφετέρου ένα καθεστώς ανισότητας. Τα παραπάνω έχουν επισημάνει η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς κ.α. οι οποίοι ζητούν εναρμόνιση του συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα ζωοτροφών.

Επειδή οι Ελληνικές βιομηχανίες ζωοτροφών πιέζονται ήδη από τις αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών και μεταφοράς, από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και από άλλους παράγοντες, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν χαμηλότερο συντελεστή φόρου.

Επειδή τα ζώα συντροφιάς δεν είναι πολυτέλεια, ενώ η φροντίδα τους έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

Επειδή η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ζωοτροφών θα αποφέρει μείωση του κόστους για όλους (παραγωγούς, κτηνοτρόφους, πολίτες, επαγγελματίες του κλάδου ζώων συντροφιάς κ.α.) ενώ ταυτόχρονα θα επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο άνισος συντελεστής που εφαρμόζεται σήμερα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στο σύνολο των πρόσθετων υλών σύνθεσης ζωοτροφών, προκειμένου να εφαρμόζεται ενιαία κλίμακα σε όλα τα προϊόντα;
2) Προτίθεστε να εφαρμόσετε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ζωοτροφών, δηλαδή και στις ζωοτροφές για τα ζώα συντροφιάς;


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις