«Ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών σταφίδας στην Αιγιάλεια»
«Ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών σταφίδας στην Αιγιάλεια»

Eρώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τov Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα   «Ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των παραγωγών σταφίδας στην Αιγιάλεια». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, πτώση των εξαγωγών της σταφίδας που παράγεται στην Αιγιάλεια -κυρίως προς την Αγγλία- παρατηρεί η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, σπεύδοντας, παράλληλα, να καλέσει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν, εδώ και τώρα, μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών: «Οι φόβοι υπήρχαν από την αρχή της πανδημίας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ανωτέρω Συνεταιρισμού και κάνει λόγο για πτώση 40%. Συνεχίζοντας, τονίζει την ανάγκη για το ότι: «Πρέπει να δοθούν ενισχύσεις των φορέων και εξαγωγέων, όπως στα οινοποιήσιμα σταφύλια ή άλλα προϊόντα, για να μη μείνει ο κλάδος πίσω». Η μη ικανοποίηση του ως άνω αιτήματος είναι βέβαιο ότι, θα ισοπεδώσει όλο το εγχώριο σύστημα παραγωγής σταφίδας και θα καταβαραθρώσει την τιμή της νέας σοδειάς. Αν, δε, μείνουν αποθέματα, η τιμή για τον παραγωγό θα είναι εξευτελιστική. Ήδη, αυτήν την περίοδο, είναι έως και 40 λεπτά κάτω από το κόστος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, σε μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ολέθριες συνέπειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για τις ως άνω επιχειρήσεις, όσο και για τους σταφιδοπαραγωγούς, που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη και την τιμή αγοράς του προϊόντος τους να καταβαραθρώνεται;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις