Πληττόμενοι οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές
Πληττόμενοι οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών, σχετικά με το θέμα «Πληττόμενοι οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές».

Κύριε Υπουργέ,
Κτηνοτρόφοι, αγρότες, πτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, βιώνουν μέρες αγωνίας για την επιβίωση των κλάδων τους, λόγω και της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Για παράδειγμα, η τιμή ανά κιλό στην σόγια, τον Νοέμβριο του 2020, ήταν 37 λεπτά (€) και σήμερα είναι 50 λεπτά (€), στο καλαμπόκι 17 λεπτά (€) ανά κιλό και στο βαμβάκι 18 λεπτά (€) ανά κιλό η τιμή ευκαιρίας. Επιπλέον, η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, όπως και η πτηνοτροφία. Ο δε κλάδος της πτηνοτροφίας, τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον δευτερογενή τομέα, έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Στην αγελαδοτροφία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές ζωοτροφών. Στην βοοτροφία και ιδιαίτερα, στις εκτροφές σπάνιων φυλών η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το δε βόειο κρέας στην χώρα μας είναι εισαγόμενο, κατά 85%.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεσθε να μεριμνήσετε σχετικά με την άμεση ένταξη των κλάδων της κτηνοτροφίας & πτηνοτροφίας σε μέτρα στήριξης, λόγω της σημασίας των προϊόντων τους στην διατροφική αλυσίδα των Ελλήνων, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν κρέας, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, οι Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, γενικά;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις