Γαριδοκαλλιέργεια : Πυλώνας διάδοσης υδατοκαλλιέργειας
Γαριδοκαλλιέργεια : Πυλώνας διάδοσης υδατοκαλλιέργειας

Eρώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση, Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας σχετικά με το θέμα «Γαριδοκαλλιέργεια : Πυλώνας διάδοσης υδατοκαλλιέργειας».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Στο παλαιό Δέλτα, του ποταμού Καλαμά της Θεσπρωτίας βρίσκεται χερσαία Μονάδα εκτροφής γαρίδας, η πρώτη στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη. Η Θεσπρωτία, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις ιχθυοκαλλιέργειές της, αλλά τείνει να αναδειχθεί παγκοσμίως και για την εκτροφή γαρίδας. Πρόκειται για μια Μονάδα κλειστού θερμοκηπιακού τύπου, που λειτουργεί με αυτόματα ελεγχόμενο σύστημα ανακύκλωσης των υδάτων, διεθνών προδιαγραφών. Με δεδομένη, κιόλας, την γειτνίαση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προσδίδεται στην εν λόγω Μονάδα η δυνατότητα ταχείας πρόσβασης σε αγορές της Ευρώπης. Στην δε ελληνική αγορά αναμένεται ότι θα αρχίσει να διατίθεται η παραγωγή της ως άνω Μονάδας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να θεσμοθετήσετε επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης της γαριδοκαλλιέργειας, με στόχο, αφενός, την ίδρυση περισσότερων Μονάδων παραγωγής γαρίδας στην χώρα μας, προκειμένου σταδιακά να παγιώνεται η ιδιότητα της τελευταίας, ως βρώσιμο προϊόν προς εξαγωγή αλλά και προς εσωτερική κατανάλωση, και αφετέρου, να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα για επαγγελματική ενασχόληση με το εν λόγω αντικείμενο σε νέους ενδιαφερόμενους, που θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο υδατοκαλλιέργειας σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις