Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας
Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική, τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχετικά με το θέμα «Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Μαγνησίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της Μαγνησίας αιτείται η ομώνυμη Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων του διαστήματος Φεβρουαρίου - αρχών Απριλίου, του τρέχοντος έτους, ζημιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αγροτική παραγωγή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Ιδιαίτερα, στο νότιο τμήμα του και από την πλευρά του Αιγαίου προκλήθηκαν πολλά σπασίματα σε ελαιόδεντρα και υπάρχουν περιοχές, που η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Επιπρόσθετα, στα προβλήματα της αναφερόμενης χρονικής περιόδου προστίθενται, επιπλέον και κάποια άλλα αίτια ελάττωσης της ελαιοπαραγωγής στο Νότιο Πήλιο, που έπληξαν το εισόδημα των αγροτοπαραγωγών, όπως: α) Η έξαρση του γλοιοσπόριου της ελιάς στην περιοχή, η οποία είναι απόρροια, τόσο των καιρικών συνθηκών (πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη), όσο και της μεγάλης προσβολής από τον δάκο, β) Η μειωμένη παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου και γ) Η μείωση των ποσοτήτων απορρόφησης της βρώσιμης ελιάς, λόγω της «πανδημίας», από τους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να υποστηρίξετε τους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου, αφενός, με το να λάβετε μέτρα καταπολέμησης των φυτικών νόσων που αντιμετωπίζουν τα ελαιόδεντρα στην περιοχή, και αφετέρου, με το να τους ενισχύσετε οικονομικά, καθώς, έχει συρρικνωθεί το εισόδημά τους σοβαρά, εξ’ αιτίας των φυτικών νόσων στα ελαιόδεντρα, των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τα ελαιόδεντρα και της μείωσης της ζήτησης της βρώσιμης ελιάς από τους χώρους εστίασης, λόγω των απαγορεύσεων λειτουργίας της καταστημάτων εστίασης την περίοδο του κορωνοϊού;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις