Αραχωβίτης: “Γιατί δεν έχει κατατεθεί ακόμα ο φάκελος για την κοινοτική στήριξη των παραγωγών για τους φετινούς παγετούς;”
Αραχωβίτης: “Γιατί δεν έχει κατατεθεί ακόμα ο φάκελος για την κοινοτική στήριξη τω

Μπορεί όλες οι χώρες του ευρωπαικού Νότου -Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- να έχουν υποβάλλει ήδη στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε ολοκληρωμένους φακέλους με το αίτημά τους για αναγνώριση των δυσμενών φετινών καιρικών φαινομένων (ακραίοι και συνεχόμενοι παγετοί) προκειμένου να λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί την προβλεπόμενη Κοινοτική στήριξη, ωστόσο στη χώρα μας ακόμη περιμένουμε να κατατεθεί ο αντίστοιχος φάκελος από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Τους λόγους της καθυστέρησης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο φάκελος (χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης,, προϋπολογισμός κλπ) ζητά να μάθει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στ. Αραχωβίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Αίτημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων του 2021 και για Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών»

Το 2021 καταστρεπτικά ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την χώρα. Οι αγρότες είδαν την παραγωγή τους να χάνεται από ακραίους έντονους και συνεχόμενους παγετούς που έπληξαν την επικράτεια από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τον Απρίλη. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν σε όλη την νότια Ευρώπη ήταν πρωτόγνωρες και ακραίες.

Στη χώρα μας, οι ζημιές ήταν τεράστιες σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις καλλιέργειες, μειώνοντας το εισόδημα των παραγωγών σημαντικά.

Οι χώρες του νότου της Ε.Ε. υπέβαλαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε ολοκληρωμένους φακέλους με αίτημα την αναγνώριση των δυσμενών καιρικών φαινομένων, για Κοινοτική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.

Επειδή, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων Επιτροπών της Ε.Ε., έχουν υποβληθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε από τα αρμόδια Υπουργεία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά από την Ελλάδα δεν έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος για στήριξη των παραγωγών από τις συνέπειες των καταστρεπτικών παγετών της Άνοιξης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    Γιατί δεν έχει υποβληθεί έως σήμερα από το ΥΠΑΑΤ στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε φάκελος για τις ζημιές των καταστρεπτικών παγετών της Άνοιξης του 2021;
    Εφόσον ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του, πότε θα ολοκληρωθεί, ποιες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας θα περιλαμβάνει και θα υποβληθεί το αίτημα και ποιος είναι ο σχετικός προϋπολογισμός των ζημιών αυτών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Αραχωβίτης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις