"Ασπρολιά" ως προϊόν "ΠΟΠ"

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα « Ανάδειξη της ποικιλίας ελιάς "Ασπρολιά" ως προϊόν "ΠΟΠ" ». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η ποικιλία ελιάς

«Ασπρολιά» της Λευκάδας, ο σημαντικός θησαυρός της Λευκαδίτικης γης, αποτελώντας ξεχωριστή ποικιλία ελιάς, παράγει λάδι υψηλής ποιότητας. Η προστασία και η ανάδειξη του ελαιόλαδου από την «Ασπρολιά» της Λευκάδας, μέσω των διεθνών ετικετών ποιότητας

«Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (“ΠΟΠ”)» και «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (“ΠΓΕ”)», αποτελεί επιδίωξη της Π. Ε. της Λευκάδας. Αυτό καταφαίνεται και από την ομόφωνη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της Προγραμματικής Σύμβασης: «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού “ΠΟΠ” ή “ΠΓΕ” του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η δεδομένη υψηλή διατροφική αξία του εν λόγω προϊόντος και η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των ενασχολούμενων με αυτό, σε όλα τα στάδια της παραγωγής της «Ασπρολιάς» της Λευκάδας, που αποτελεί παράδοση αιώνων, πρέπει να θεωρούνται πειστικά κριτήρια αλλά και κίνητρα για την ανάδειξη του εν λόγω προϊόντος ως

«ΠΟΠ»/«ΠΓΕ».

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να συνεισφέρετε στην δρομολόγηση και στην υποστήριξη της προσπάθειας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας να αναδείξει την «Ασπρολιά» Λευκάδας ως προϊόν «ΠΟΠ»/«ΠΓΕ»;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις