Αφανισμός πλατανόδασων Ηπείρου

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελοπουλο σχετικά με το θέμα «Αφανισμός πλατανόδασων Ηπείρου». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Ηπείρου, τα πλατανοδάση της Ηπείρου αφανίζονται σταδιακά είτε εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα είτε εξαιτίας ασθενειών με συχνότερη το μεταχρωματικό έλκος. Η εν λόγω ασθένεια εντοπίστηκε το 2003 στην Ελλάδα και προκαλείται από παθογόνο μύκητα, ο οποίος προσβάλλει και νεκρώνει τα πλατάνια. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν και επιβιώνουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους, ωστόσο η νέκρωσή τους είναι αναπόφευκτη. Πρόσφατα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά πλατάνια εκατέρωθεν του ποταμού Λούρου και ειδικότερα δίπλα από μονάδες ιχθυοτροφείων στο Τέροβο Ιωαννίνων, στα όρια με την Π.Ε. Πρέβεζας. Ένας μεγάλος αριθμός πλατάνων επίσης έχει προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος κατά μήκος της εθνικής οδού από τη σήραγγα της Κλεισούρας μέχρι τη Γέφυρα Καλογήρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Δεδομένου ότι τα περισσότερα νεκρωμένα πλατάνια, εξαιτίας της ασθένειας, βρίσκονται εκατέρωθεν κεντρικών οδών και υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που ενσκήψει κάποια θεομηνία με έντονα καιρικά φαινόμενα να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων ή ατυχήματα, προτίθεστε αφενός να απομακρυνθούν τα εν λόγω πλατάνια, τα όποια άλλωστε έχουν νεκρωθεί, και αφετέρου να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» δια οργανωμένης επιχείρησης στο σύνολο των πλατανόδασων της Ηπείρου;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις